السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ (sejuk perot mak ngandong)

Muar, Johor, Malaysia
jangan cuak bila u’olz rasa nk dtg lepak kat Papa Gosip ni ok? ala, skali-skala nak gosip b'bakul2 apa la salah nyer kannnn? cam xbiasa je. puiiiii..!! Papa Gosip ni bkn nk gosip benda2 tak berfaedah gitu, kita kat sini gosip benda baik2 je. so, no worries la klau tetiba rasa dosa u’olz tu penuh satu tempayan bila dtg sini. xde makna nyer!! kita nk tegakkan kebenaran gitu. tp style/cara penulisan aku kat sini mmg gler2 ckit. dlm blog je. kat luar cam biasa je. Woi sana, woi sini..haha!! aku pn msh BARU dlm dunia beblog ni. so segala tunjuk ajar dari otai2 blogger sangat2 aku harapkan. baru beberape bulan aku create blog Papa Gosip ni. suka sgt menulis sbb bnyk jgk la pengalaman idup. so, just nk share ngan u’olz suma. sharing is caring gituuu. kelas ko maria!! ok la, enjoy ur reading here guys!! Silap salah or terkasar bahasa sepanjang u’olz baca entry kat sini aku susun 10 jari minta maaf ok? i’m cool..yeah!! bydeway, call me vin ok?

Wednesday, 10 August 2011

Cara paling vogue bila nak pakai baju kurung

Hello kak gayah & pak meon suma!! wahhhh, dpt gak aku siapkan entry baru ni. so, bole ler b’kembang ckit kepala hotak u’olz tu coz dpt info @ ilham kata nyer. huhu!! well, lately ni aku bz ngan keje la u’olz. jrg dpt hupdate PPG. smpi nk t’kentut pn kena pikir lbh 50 kali sbb bz nyer pasal. keje kat mahkamah mmg VA VA VOOMMMM. xpe2, kali ni jom skodeng camner nk bg pompuan tu nmpk vogue bila ber-BAJU KURUNG!!
1)     If baju kurung u’olz tu “simple” sgt (beli kat Chow Kit ler tu) - “simple” makna nyer design baju korang tu biasa2 je. korang bole style kan kat bahagian tudung. klau yg xreti2 pki tudung tu (free-hair), gayakan rambut u’olz tu ikut design muka. klau muka ko dh bulat jgn nk gedik pegi wat rebonding bg tegak kejung cam batu rambut tu. mmg ler mcm harammmm. buat la weavy style klau sesuai ngan design muka. mmg curlasssss ko maria!!

2)     Klau baju u’olz tu dh meriah xpayah nk gedik sgt pki tudung meriah jgk. kang nmpk serabut pulak. pki tudung bawal pun dh ok. klau xsuka tudung style “old-school” tu, pki tudung syria or mana2 trend tudung masa kini ok? (up-to-date ckit , jgn jd minah kolot).

3)     Bg yg free-hair, try pki eksesori diri mcm anting2 or rantai. curlassss ko maria!! xksh ler brand pape pun rantai ko tu. klau ko mampu beli je kat Habib Jewels. xmampu try beli emas Zullian. xmampu jgk pinjam je mak punyer. xmampu jgk ko beli je kat Chow Kit tu, abes citer (selonggok 2 hinggit). try pki salah satu eksesori tu. tp avoid pki 2-2 sbb takot nmpk crowded sgt. klau ko rasa ok bila pki 2-2 tu, ko go on jela.

4)     Sape kata yg pki tudung xbole pki eksesori camtu? bole je klau ko konfiden lbh. try pki rantai but be carefull jgn pki tudung yg tutup more than half rantai vogue u’olz tu. if xnk org kata ko tu jenis menunjuk2 ada rantai t’juntai2 kat dada tu, so try pki bracelet je dh cukup. nice!!

5)     Try to put on some make-up. jgn tebal sekaki ko tenyeh make-up tu. kang org xtau pulak nk bezakan mana satu hantu mana satu manusia. arghhhhhh!! guna style natural-look baru nmpk beauty asli konon2 nyer. jgn nk gatal guna blusher smpi merah menyala pipi ko tu. kang org kata ko baru lepas kena lempang ngan laki. haha!!

6)     Try pki heels!! bg pompuan yg ketot (pendek), digalakkan pki heels sbb bole verangan nmpk tinggi konon2 nyer. avoid guna selipar jamban!! (kat ofis mmg slalu camni - yeuwwwww). plg kurang pn ko guna flat-shoes ok? kang xreti pki heels abes t’tonggeng pulak anak dara org time tgh jalan2 tu kannnn? jatuh saham ko tipahhhhhh..

7)     PLEASE avoid guna the same colour ko punyer tudung tu. org pompuan ni ckit2 guna kaler hitam atau putih je. “safe calour” kata nyer sbb senang nk matching ngan baju kurung. variasikan warna tudung u’olz tu. baru nmpk vogue. curlasssss ko maria!!

8)     Yg last ni nmpk remeh tp memainkan peranan jgk tau. tlg ler gosok baju kurung ko tu kak gayah oiii. jgn jd cam jantan sbb malas nk iron baju (opss terasa aku..haha!!). tu buatkan ko nmpk very der suci sbb baju ko licin gler. cuba ko TAK gosok then nmpk renyuk kan? sgt S-E-L-E-K-E-H ok!!

PS: walaupun aku ni lelaki tp point2 kat atas tu aku rasa plg ideal tok pompuan yg nk pki baju kurung tp ber-style. vogue kata nyer!! klau ada yg u’olz xsetuju tu sori ler sbb tu pandangan aku je. sbb adik2 aku pompuan so aku tau ler mana yg patot & TAK patot klau nk b’baju kurung ok? adios sabombas!!

7 Komen Letop!!:

Edy Fee said...

hahaha pakai baju dah penuh blong2...accesories la bersepah..serabut mata tengok...hehhee

Alvin Shah said...

edy: haha..so kena la pandai bergaya..jgn over..kang nmpk semak di mata gitu..huhu

izzaty hamzah said...

like3..banyak bebeno point vin niey haa..curlasss..haha

Anonymous said...

agak terasa gak bab yg kolot tu.huhuhu.

Alvin Shah said...

izzaty: well, benda betol kannn? harus ler curlassss!! haha..

Alvin Shah said...

unknown: eh eh asal terasa lak bab kolot tu? ke tercalon dlm ciri2 tu.xsengaja ok..huhu!!

ct hajar said...

best gilos! haa tambah satu lagi wat ngarut2. if rase baju tu dah over simple, pakai je tudung bawal,ikat reben ala auntie2 gitu. ohh! pasti serabai. gelaass u. hahaha ^_^

Post a Comment

Gosip lain klau u'olz nk baca!!


.