السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ (sejuk perot mak ngandong)

Muar, Johor, Malaysia
jangan cuak bila u’olz rasa nk dtg lepak kat Papa Gosip ni ok? ala, skali-skala nak gosip b'bakul2 apa la salah nyer kannnn? cam xbiasa je. puiiiii..!! Papa Gosip ni bkn nk gosip benda2 tak berfaedah gitu, kita kat sini gosip benda baik2 je. so, no worries la klau tetiba rasa dosa u’olz tu penuh satu tempayan bila dtg sini. xde makna nyer!! kita nk tegakkan kebenaran gitu. tp style/cara penulisan aku kat sini mmg gler2 ckit. dlm blog je. kat luar cam biasa je. Woi sana, woi sini..haha!! aku pn msh BARU dlm dunia beblog ni. so segala tunjuk ajar dari otai2 blogger sangat2 aku harapkan. baru beberape bulan aku create blog Papa Gosip ni. suka sgt menulis sbb bnyk jgk la pengalaman idup. so, just nk share ngan u’olz suma. sharing is caring gituuu. kelas ko maria!! ok la, enjoy ur reading here guys!! Silap salah or terkasar bahasa sepanjang u’olz baca entry kat sini aku susun 10 jari minta maaf ok? i’m cool..yeah!! bydeway, call me vin ok?

Monday, 28 March 2011

Adeq-adeq baru nak up!!

                Yuhuuu..pekabo je u’olz? sori ler sbb dh lama gler xsempat nk sumbat entry baru kat Papa Gosip ni. bz bebenor kaedah nyer. harus ler xsempat aku nk carut-marut wat entry baru gitu. ok2, kali ni aku xmo la dok pot pet pot pet pnjg b’juntai kat mukadimah je so jom kt trus skodeng isu tok kali ni plak. haaaaa, adeq2 baru nak up yg konon2 baru nk kenal dunia gitu mst tgh excited + blur + nervous sbb xlama lg nk mulakan kehidupan baru kat IPTA & IPTS kannnnnn? suka ler tu xpayah nk pki baju seragam skola!! xpayah tonggeng2 kapur kasut!! xpayah b’baris cam main keretapi time perhimpunan!! xpayah nk b’rebut2 beli mknn yg ciput dlm pinggan kecik kat kantin skola dan xpayah jgk nk kena bgn kol 6 pagi nk siap2 g skola la bagai kannnn? kelas ko maria!!
                Korang jgn excited sgt sbb sure someday nti ko akan wish nk patah blk ke zaman skola dulu. cayela ckp aku. mostly org akan rasa camtu. but sape2 yg lupa daratan or hepi cam nk rak sbb heaven sesgt dok kat IPTA & IPTS mmg xhingin nk blk ke zaman jahiliah time skola2 dulu tu. konon2 dok U tu lbh meriah, lbh bebas, lbh segala2 nyer. tp tgu ler someday, sure ko akan jmp mcm2 jns problem lagi2 time nk wat assignment. bole kentut b’darah seminggu bila dh t’kena kat btg idong sndr nti!! aku xdoakan cuma beri peringatan je u’olz. cuak ler tu. dasar adeq2 baru nk up betol!! muahaha!!
                Ewah ewah ewahhhhhh!! ko dh lemak dok membongkang, mengangkang lama kat umah pas abes SPM dh mula ler tu rasa malas2 nk wat tu nk wat ni.keje xnk, perabiskn beras kat umah je tau!! dah2 lupakan suma tu, now get ready nk siap2 g IPTA & IPTS ok? pilih 8 pilihan kos kat borang on9 UPU tu dh wat lom? 4 April tarikh last kan? jgn salah pilih dik oiii. jgn ikut kata org ”ehhh ko kena amik kos yg bagus2 je tau cam lawyer ke, doctor ke, engineer ke bla bla bla..” eh tlg ler, jgn close minded sgt ler weyh.tu ler pemikiran org melayu. “keje vogue masa depan cerah” hello!! not really until dia dh grad or dh dpt keje tetap br ler cerah masa dpn. selagi dok dlm U selagi tu masa dpn lom tentu cerah. jgn pengaruh or paksa anak2 amik kos yg mak ayah dia yg minat.bkn anak dia yg minat. anak2 ni mmg follow je ckp mak ayah sbb mmg blur or takot dicop derhaka. last2 dh blaja b’tahun2 lingkup plak di tgh jalan. repeat paper la, extend sem la, dismissed la bagai. so biar anak2 yg pilih ikot kemampuan dan minat dia. tp pilih kos tu biar ler ada cabang kerja yg bnyk ckit ok? insyaallah ada minat dan kesugguhan ko bole grad on time n dpt keja yg meletop walaupun kos x grand cam lawyer  or doctor bagai ok? zaman skrang jgn memilih kerja sgt, tgk b’tapa rmi yg menggangur? ada degree or master wat kos vogue tp xkeje..what for? ko nak mkn pasir?
                Kita lupakan pasal bab pilih memilih td so jom kita tgk apa benda yg ko kena angkut or xperlu nk angkut time ko nk pergi ke U nti ok? adeq2 baru nk up ni mmg gigih nk beli mcm2 konon2 nk wat bekalan kat U nti. alaaaa mcm ler xde koperasi kat dlm U  tu kannn? gigih ni ajak mak ayah pegi tesco la, giant la, econsave la bagai. brg murah kata nyer.jimat u’olz!!

Barang2 yg perlu ada..
1) Bantal 2 bijik.. (wat alas kepala & pelok celah kaki)
2) Cadar tilam & sarung bantal.. (tilam kat U mmg kotor+burok+keras+bau kepam)
3) Baju t-shirt b’kolar, kemeja siap ngan tie, tali pinggang, sluar slack, baju kurung, baju melayu.. (ni yg wajib tok pergi kuliah..baju formal depend bila kena pki ok? sama la ngan baju melayu..takot ada apa2 event ko kena pki baju melayu..dh bwk sng la nti)
4) Beg galas, beg silang atau beg besar selit celah ketiak tu.. (buku rujukan tebal2 u’olz..buku manual lg)
5) Laptop, notebook, PC.. (senang ko nk wat assignment nti, xdela nk pergi CC or pinjam brg org je)
6) Broadband.. (wifi kat U ni cam sial ckit..slow cam sipot sedut – sng la nk search bahan wat asgmnt)
7) Pendrive or external hardisk (sng nk copy suma keja2 ko. pendrive tu ko bwk tok g print je nti)
8) Mangga/lock.. (saiz kecik or besor) – sng ko nk lock almari, drawer or pintu bilik ko dik oiii..!!
9)Kasut tutup, kasut biasa tok pergi kuliah everyday, selipar jamban or selipar jalan.. (kelas mlm xpayah ler poyo nk pki kasut..selipar je sudahhhhh!!)
10) Barang2 mandi.. (shower gel/foam, shampoo, berus gigi, ubat gigi, shaver, bakul mandi, baldi, berus, towel mandi bwk lbh ckit.sidai dlm bilik smpi kepam bau nyer.tukar la sengal)
11) Penyepit baju, hanger, iron - jgn malas nk anto baju kotor kat kedai dobi je.dh cuci sidai n keringkan sndr. baju yg nk recycle (biasa ler recycle baju..hehe) bole gantung elok2 dlm almari ok?
12) Testpad, alatan tulis, highlighter.. (jgn nk pinjam brg org je dik oii..lempang ko kan!!)
13) Klau rajen beli la penyapu tok bilik ko nti - harapkan senior mmg pemalas..kemut duit..haha!! (sapu bilik ko.kang b’pasir or b’habuk dh xselesa plak)
14) Extension plug.. (soket elektrik nk cocok plug kat bilik mmg limited.kang berebut2  plak nk pki.better ko bwk extension sndr.bwk yg bnyk soket ok?)
15) Mangkuk, pinggan, sudu, garfu & sabun pencuci pinggan.. (mmg ler ada polistrin, tp klau ko beli bungkus kat pasar mlm ke, beli tapau bwk balik bilik ke kan sng klau ada suma tu ok?)
16) Water heater.. (xkan nk beli air mineral kat kedai je? kopak la duit.better masak or jerang air sndr..jimat u’olz!!)
17) Stok makanan cam biskut, mee sedap or maggie ke.. (dh memlm tetiba kebulur plak perot ko so bole ler ko mkn stok mknn yg ada. seyes mmg ko akan lapa xkira masa. ada stok sng. xyah mencari2 lg..huhu)
PS:  tu jela kot antara barang2 yg perlu ko bwk. tp ada certain list kat atas tu yg ko bole beli kemudian. but aku akan beli skaligus. sng u’olz. budak2 sem 1 mana bole bwk kete or motor. gigih plak la ko nk naik bus then angkut brg2 dlm beg plastik bnyk2 la kannnn? kelas ko maria!! alang2 mak ayah ko ada tu ko pau je beli skaligus. jimat duit kita. xjimat duit mak ayah kita..haha!! ala benda perlu bkn suka2 nk kopakkan duit maka ayah kita..hehe!! ok la u’olz, later gosip2 lg..adios sabombas!!

14 Komen Letop!!:

WonderWiess_Margera said...

haha3... Luper kew Selimut... kiki2.. takkan nak abang senior pelok lak.. OPS... haha2...

Alvin Shah said...

WonderWiess: ha'ah lupa plak pasal blanket..ala pandai2 la bwk sndr..haha!! kang tido t'ketar2 plak kepala lutot sbb sejuk..huhu!! motif nk pelok senior? terajang skali br tau..haha!!

WonderWiess_Margera said...

hahaha2.. sajew.. abang senior hunky.. hahahha2...

qiela said...

hehee..waahhh..bgus ha abg vin kitew nie..
hehe..haa..adeq2 yg nak msok IPTA & IPTS nie boleyh lah salin ape yg ptot eaa..hehe :)

ayie said...

hamboi complete bebeno pattnye ni papa gosip guide to IPTA&IPTS

kU aNdi kU WaNnA said...

tips yg berguna dr papa gosip!
meletup!
hahaha

baby_rra said...

sgt berguna ea untuk masa depan..thanks vin..hope ley guna tips vin nie nanti if baby nak smbung deg at UITM nanti..(sy pun termasuk dlm golongan adeq2 baru nak up ker? ) mne la tau kan..superb arh !!

Alvin Shah said...

margera: abg senior hunky? perghhh..haha!!

Alvin Shah said...

qiela: haha.tips letop gedebas gedebus dari Papa Gosip..mahal ni..muahaha!! sila salin apa yg patot ya..sekian..haha

Alvin Shah said...

ayie: haha..mana2 la tajok pun yg pntg isi nyer..nasihat to adeq2 baru nk up yg gigih xlama lg nk msk IPTA/IPTS..

Alvin Shah said...

ku andi:haha..skali skala jd pakcik2 bg nasihat..haha

Alvin Shah said...

zura: haha..bole jgk ler dikira as adeq2 baru nk up..haha!! so jgn t'tgl brg2 pntg nti ok? haha..

syeri said...

ermm... satu bilik kongsi bape orang? cadar tilam tu, ikut suka ke corak ape pun?

Alvin Shah said...

syeri: mostly satu bilik 4 org..tp ada jgk yg sebilik 2 org tp bilik kecik ckit la.. cadar xkisah corak pe pun..vin punya cadar ada pix teddy bear lg..haha!!

Post a Comment

Gosip lain klau u'olz nk baca!!


.