السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ (sejuk perot mak ngandong)

Muar, Johor, Malaysia
jangan cuak bila u’olz rasa nk dtg lepak kat Papa Gosip ni ok? ala, skali-skala nak gosip b'bakul2 apa la salah nyer kannnn? cam xbiasa je. puiiiii..!! Papa Gosip ni bkn nk gosip benda2 tak berfaedah gitu, kita kat sini gosip benda baik2 je. so, no worries la klau tetiba rasa dosa u’olz tu penuh satu tempayan bila dtg sini. xde makna nyer!! kita nk tegakkan kebenaran gitu. tp style/cara penulisan aku kat sini mmg gler2 ckit. dlm blog je. kat luar cam biasa je. Woi sana, woi sini..haha!! aku pn msh BARU dlm dunia beblog ni. so segala tunjuk ajar dari otai2 blogger sangat2 aku harapkan. baru beberape bulan aku create blog Papa Gosip ni. suka sgt menulis sbb bnyk jgk la pengalaman idup. so, just nk share ngan u’olz suma. sharing is caring gituuu. kelas ko maria!! ok la, enjoy ur reading here guys!! Silap salah or terkasar bahasa sepanjang u’olz baca entry kat sini aku susun 10 jari minta maaf ok? i’m cool..yeah!! bydeway, call me vin ok?

Thursday, 9 June 2011

Tok Seh!!

Perghhhh!! dh lama bebenor since last aku post entry sebelum ni ek? baru arini ler dpt nk update blk. alaaaa, jgn ler sentap mak hayam u’olz. bkn nyer aku malas, cuma lazy je!! (eh eh? bkn sama maksud ke?). xdela, cuma xde masa sgt nk intai2 dunia internet ni. wah!! statement panas gitu!! kelas ko maria!! ok2, jom tgk isu kali ni ttg “TEMUDUGA KERAJAAN”. certain2 things yg “toh seh” u’olz wat. so kat bwh ni kira tips tok sukses n pikat hati penemuduga kaedah nyer. alaaaa cam isu bosannn je? heyyyy, baca dulu kak gayah oiii, komen kemudian!! sekeh ko kang!! ting ting ting..
LELAKI

1)   Jgn lupa pki teli leher (klau bole warna merah nampak garang) - protokol kerajaan!! jgn nk gedik pki tali leher pix “spongebob” la, “mickey mouse” la, "hello kitty" la!! plain or corak2 matang je. baru macho!!

2)   Jgn lupa pki kasut tutup (kulit & PVC). Jgn nk mengenyam nk guna kasut Crocs time interview eh!! selipar jamban lg ditegah!!

3)   Jgn lupa pki stoking pak meon oiii. jgn ko gigih plak nk guna stoking senteng cam Michael Jackson tu. duit ada n mampu beli tp nk jgk pki yg senteng2!! beli yg pnjg ckit la!! (ke ko rembat guna stoking adik ko? sbb tu senteng!!)

4)   Jgn lupa pki tali pinggang kulit or PVC. (black or dark brown). kepala tali pinggang mst style matang ok!! jgn dok gatal nk guna yg ada lambang tengkorak la, lambang hello kitty la, superman la bagai. (opss terasa faizal tahir. t’sedak2 dia agak nyer)

5)   Jgn lupa sikat rambut belah tepi. rambut t’pacak cam landak xbole!! mmg nmpk skema tp mmg tu la hakikat nyer. time sahsiah rupa diri kena jaga lg2 tang rambut. alaaaa, interview je, dh keje nti cacakkan la blk. haha!!

6)   Jgn lupa pki baju kemeja lengan panjang. klau bole kaler puteh (melambangkn suci) - protokol kerajaan!! (suci ke? teruna ok..haha!!)

7)   Jgn lupa pki seluar slack. gosok bg tajam/nmpk line panjang kat seluar tu (lipatan)

8)   Pki gel/cream ckit rambut ko tu bg nmpk kemas!! jgn nk serabai sgt. ko tu dh ler dok Malaysia bkn nyer dok sungai amazon rambut mengerbang kusut masai. rambut bg kemas. panjang sgt2 TAK digalakkan!! Kutu b’sepah!! eeee yek!!
PEREMPUAN
1)   Jgn lupa pki baju kurung (melayu) @ pki baju proper (non-muslim). Jgn tetiba meroyan nk pki baju tradisi pulak. ko ingat nk pergi pesta kebudayaan ke?
2)   Jgn lupa pada asal usul ko kak gayah oiii!! maksud nyer jgn nk gatal2 g kaler rambut selain warna hitam or warna asal rambut ko!! (tok yg free hair je). org malaysia mostly rambut “hite lege” (hitam legam - bhs Kelantan)
3)   Jgn nk biarkn rambut ko lepas camtu je. ikat kemas @ sanggul bg nmpk profesional!! ko burai2 kan rambut ko tu persis miss world watpe? motifffffffffff?

4)   Pki tudung tu plak jgn nk over sgt. gaya tudung ekin la, tudung jaaffar onn la (eh ada ke?). tudung bawal gaya biasa2 je dah. simple but kemas + professional look gituuuuu!!

5)   Jgn lupa pki anak tudung. jgn bg nmpk rambut ko t’juntai-juntai or t’pacak2 keluar dari permukaan tudung tu!!

6)   Jgn lupa pki kasut high-heel (at least 2 inci). sakit? branak lagi sakit. so tahan jela!! jgn nk gatal2 melaram pki kasut ala2 style gladiator tu!! xmo nmpk kulit kaki ko. klau ada bekas kudis mau pengsan aku tgk 10 hari 10 mlm xbgn2!! pki kasut yg cover keseluruhan kaki tau!!

7)   Nmpk cam remeh - temeh tapi jgn lupa pki stoking!! cover ckit tompok-tompok kaki ko tu joyah!!

8)   Pki make-up bole je tp jgn ler over smpi tebal sekaki. cukup la pki foundation or loose powder je. ko tu dtg nk mintak keje ke atau nk melaram?

LELAKI & PEREMPUAN

1)   Otak jgn kosong!! study dulu apa2 yg patot. search kat internet. jgn kata xde masa. ko on9 Facebook 24/7 bole plak. gigih je kannnn?

2)   Resume plg pntg!! ni rmi yg kurang tahu. resume yg  BAEK hanya dlm SEHELAI kertas je. xpayah nk sumbat segala aktiviti or pencapaian ko smpi b’helai-helai muka surat!! penemuduga malas nk tgk. resume sehelai tp padat n ringkas n menarik!!  ko menang acara lari dlm guni pun ko nk sumbat jgk watpe? pilih yg terbaek & terkini je paham u’olz?

3)   Jadi org yg berADAB!! sebelum masuk ketok pintu. dia xpgl masuk jgn masuk!! tgu smpi dia pgl. pastu selagi dia xsoh ko duduk JANGAN duduk. tgu diaorg pelawa dulu br ko duduk phm gayah?

4)   Postur badan kena betol. perempuan duduk kepit. lelaki cam biasa jela. yg non-muslim pki skirt tu cover ckit duduk. awk tu dh ler dok depan, kang dok t’kangkang nmpk tutttt padan muka. stim penemuduga tu u’olz!! b’peluh diaorg nk interview ko. opss!!

5)   Eye contact, body language, gaya bahasa plg pntg!! diaorg akan perhatikn suma tu. jgn kaku cam tunggul plak. tanya sepatah jwb sepatah blk. nmpk sgt terrrrrover nervous!! cover ckit nervous tu!!

6)   Jgn bwk buku nota, pen/pensel sbb takot ko tgh nervous pastu ko dok main tekan2 belakang pen tu plak. jgn buat camtu sbb diaorg nk tgk ko tu pandai cover nervous ke x. relax & calm je ok kak temah?

7)   Fail mst susun elok2 tok tunjuk certificate yg berkenaan yg ko dh tls dlm resume sebagai bukti ko xtipu. Letak sijil yg perlu n up-to-date je!! jgn sijil zaman jahiliah ko sumbat jgk!!

8)   Jwb soklan mst guna ilmu. jgn main ckp tp xde isi. then klau soklan tanya “ceritakan ttg diri anda”, jgn ko dok merapu citer pasal adik-bradik ada brape, tgl kat mana, umor brape TAK PAYAH!! ni rmi yg silap. patot nyer ko trus jwb ttg skill or kebolehan  or kelebihan istimewa yg ko ada phm?


PS: isu ni bosan ke atau tak tapi aku nk tls jgk!! blog aku suka ati aku la kannn? haha!! benda bosan but b’guna tok masa depan u’olz jgk kannn? satu hari nti u’olz akan tempuh suma ni. g interview bagai. so get ready n follow la suma tips2 yg aku dh m’bebel kat atas td tu. suma tu aku buat time interview aritu & alhamdulillah aku berjaya dlm temuduga. aku diterima keje kat mahkamah tutttttt (rahsiakan nama mahkamah & kat mana, haha!!). bulan ni start keje!! yeah!! wish me luck n gud luck tok u’olz suma jgk ok. adios sabombas!!

6 Komen Letop!!:

Anonymous said...

woooohhhh!! pnjg betul entry u kali ni..jenuh nk baca..tp tetap maintain best mcm biasa..keep it up..nak bg pandangan ckit bole x? biarlah rg lain punya blog ada gambar camera DSLR snap pix lawa, but u punya blog ni xperlu suma tu (kecuali gamba2 sebelah ni la..hehe) sbb entry u mmg mantap n tajuk pun simple xde tajuk yg panjang lebar!! xperlu nk kejar hits brape rmi yg view blog u..ada blog tu harapkn tajuk je "bajet bagus" tp entry ntah apa2..buang masa je baca..pastu dh perasan famous suka-suki ejek blog lain kata2 mcm2. u kekal ngan cara u..we'll keep on supporting PAPA GOSIP..!! kababommm!! best sgt!!

Alvin Shah said...

TQ sbb sudi baca entry yg agak PANJANG LEBAR u kata ni..muahaha!! bkn xnk bg short cuma suma point tu detail2..kang pendek takot xsmpi plak isi entry tu..huhu..pasal blog lain vin xnk komen pape..masing2 ada cara tersendiri nk promote n manage blog diaorg..vin suka gak usha blog org lain..tgk cara diaorg manage blog camner..dpt ilham then vin apply kat Papa Gosip ni..aneway, TQ sbb sudi dtg lepaking kat sini ok..ada masa dtg ler lg..yeah!!

airul_chobits said...

I'm coming again..nk usya2 la ni..hehe..post ni mmg sesuai sgt dgn org yg bakal menempuh detik2 temu duga ni..nak tambah ckit leh?? angguk la ckit =)
jgn lupe berdoa & bertawakal kepada yang muslim..doa itu kn senjata orang Islam =)

Alvin Shah said...

airul: welcome back!! haha.. mmg nk tujukan entry yg pnjg gler ni kat org2 yg baru nk try apply alam pekerjaan n yg xsudah2 menganggur sbb asyik wat silap time interview je..haha!! yup last2 tu kena la berdoa..sentap siot!! haha..lupa nk masukkan point berdoa plak..haha!!

airul_chobits said...

I'm coming back again?? ah sudah, tiap2 kali buka dashboard msti carik blog vin dulu..cmne ni?? haha
janganlah sentap2 vin..rileks sudaa..huhu..just nk tambah je tuh..jangan marah ek =)

Alvin Shah said...

airul: haha..mmg mengalu-alukan kedtgn tuan hamba ke mari..cewahhhhh!! arini ada entry baru..cuma lom post je lg..mlm ckit kot..laaaa vin xmrh la..benda betol pun pasal doa tu..kannnn? relax je ni..i'm cool..cewah!!
(tgh on9 kat mcD ni..haha)

Post a Comment

Gosip lain klau u'olz nk baca!!


.