السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ (sejuk perot mak ngandong)

Muar, Johor, Malaysia
jangan cuak bila u’olz rasa nk dtg lepak kat Papa Gosip ni ok? ala, skali-skala nak gosip b'bakul2 apa la salah nyer kannnn? cam xbiasa je. puiiiii..!! Papa Gosip ni bkn nk gosip benda2 tak berfaedah gitu, kita kat sini gosip benda baik2 je. so, no worries la klau tetiba rasa dosa u’olz tu penuh satu tempayan bila dtg sini. xde makna nyer!! kita nk tegakkan kebenaran gitu. tp style/cara penulisan aku kat sini mmg gler2 ckit. dlm blog je. kat luar cam biasa je. Woi sana, woi sini..haha!! aku pn msh BARU dlm dunia beblog ni. so segala tunjuk ajar dari otai2 blogger sangat2 aku harapkan. baru beberape bulan aku create blog Papa Gosip ni. suka sgt menulis sbb bnyk jgk la pengalaman idup. so, just nk share ngan u’olz suma. sharing is caring gituuu. kelas ko maria!! ok la, enjoy ur reading here guys!! Silap salah or terkasar bahasa sepanjang u’olz baca entry kat sini aku susun 10 jari minta maaf ok? i’m cool..yeah!! bydeway, call me vin ok?

Monday, 14 February 2011

De History of VALENTINE

                Mmg ko propa lbh ler klau ko kata xpnh dgr valentine day tu apa kannnn? hak tui..!! adeq2  baru nk up mmg gigih celebrate valentine day ni kannnnn? aku TAK, sbb solo lg..huhu!! tiba je 14 FEB tiap2 tahun time tu ler gigih ko nk beli ros la, teddy bear la, coklat mahal la atau yg plg xbole blah konon2 nk buktikan cinta hakiki korang tu, sanggup bg MARUAH kannnn? dh kena “aqiqah” badan ko tu bila kena tgl haaaaaa padan ler muka.jom baca asal-usul valentine day ni camner.jeng jeng jengggg..
                Pedro St. Valentino!! sape plak mamat kertu ni? dia ni seorg paderi yg idup di Rom pada abad ke-3 u’olz!! yg xbest nyer dia ni idup di zaman pemerintahan Claudius yg mmg fofular dek perangai nyer yg super kejam. so apa lg, mmg si valentino ni meluat abes ler ngan si claudius ni.sebelah mata pun xbole nk pandang kata nyer.claudius mmg verangan gler nk ada angkatan tentera yg BESO so dia nak kaum2 jantan di Rom time tu join jd tentera.bnyk chantek muka ko paksa2 org? kelas ko maria!!
                Namun suma angan2 tu sekadar hangat2 taik unta je.kesiannnnn!! xde sape nk follow arahan dia tu sbb mereka xmo b’pisah ngan family serta KEKASIH diaorg.apa lg, si claudius tu naik hantu ler sbb org xnk follow ckp dia.dan dan dia ni cari idea camner nk settle kan masalah ni & TINGGGGGGGG..dia dh dpt idea!!
Nak tau aper? jgn bg sesape KAWEN!! what the..? hoiiiii, org nk kawen laaaaa.nk dpt anak bebnyk lg tau!! sesuka ati ko je xbg org kawen.grrrrrrr!! si claudius ni ingat, klau org tu xkawen so org akan rela hati join jd tentera la gamak nyer? xde makna nyer weyh.org2 muda cam kita ni mmg naik hangin satu badan ler sbb xbg b’kawen.salah seorg yg anti n bidas gler2 idea ni adalah si valentine itu sndr.dia mmg reject abes idea sebgal si claudius tu.
                St. valentino ttp jalankan tugas dia sbgi paderi n msh gigih dok kawenkn mana2 pasangan yg dh gatal nk kawen sgt tu secara senyap2 je.tp hal ini diketahui oleh claudius so dgn sepantas kilat dia sound brader paderi ni.namun dia xgentar ckit pun & ttp teruskn kerja murni dia tu dgn menolong mana2 pasangan yg nk kawen kat dlm gereja kecik yg hanya dilimpahi ngan cahaya lilin gituuuuu!!
                Everyday dia ttp go on wat keje2 tu smpi ler pada suatu mlm dia t’tangkap time tgh feeling2 nk kawenkn org kak gayah oiii..nsb baik pasangan yg nk kawen tu sempat lari tapiiiiii malang plak bg valentine sbb dia terrrrrrtangkap!! kena sumbat dlm penjara dan dijatuhi hukuman penggal kepala lak tu.mmg klau dilihat dari sudut undang2 time tu dia mmg b’salah namun penduduk Rom rmi yg menyokong tindakan brani mati si valentino ni dgn cara melemparkan bunga serta pesanan di jendela penjara di mana mamat ni ditahan.
                Salah seorg yg percaya pada cinta hakiki tu adalah anak pompuan penjaga penjara itu sndr.si ayah mengizinkan puteri nyer tu jenguk valentino. xdela dia bg dtg jenguk slalu pak meon oiii tp sbb skali jmp tu dia berrrrrr pot pet pot pet lama gler so si gadis tu b’jaya menaikkan kembali semangat paderi tu. pada hari kepala dia nk kena cantas (14 FEB), si valentino ni sempat plak menulis pesan tok gadis tu ngan tajuk asal “DENGAN CINTA DARI VALENTINE MU” (kelasssss ko maria!!)
                Pesan tu la yg kendian nyer mengubah segala2 nyer.kini setiap 14 Feb rmi manusia di setiap celah or pelusok bumi meraikan hari t’sebut sbgi hari kekasih.kelas kan? org2 yg meraikan hari t’sebut mengingati valentino sebagai pejuang cinta sementara claudius lak sbgi seorg keparat yg nk menjahanamkn cinta org!!
PS: “VALENTINE” asal nyer adalah nama seorag paderi kan? korang tau x citer sebenar? pada 14 FEBRUARI 1492, ia merupakan hari kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Paderi ni kecoh nk isytiharkn hari t’sebut sbgi “HARI KEKASIH” kerana pada masa tu jgk ler tumbang nyer kerajaan Islam Sepanyol u’olz!! semoga korang suma ambik iktibar ok? so, perlu ke kita celebrate hari valentine kerana hari itu sbnr nyer merupakan hari kejatuhan kerajaan Islam kita di bumi Sepanyol.ok la u’olz, tu jela citer yg aku nk share.adios sabombas!!

5 Komen Letop!!:

milo panas said...

salam
haha..soey2..tgn nie gtal lak nk mngomen skli ag kt sni..hehehe..
tengkiu la kpd tuan pnye blog coz info brgne nihh..kelasss ko vin..hahaha..
hope psni byk2 wt entry yg best k..

Edy Fee said...

haha..mmg totally ikut keadaan....nice story,.,,,mmg sentap pak mak hayam la

Alvin Shah said...

milo: wasalam..laaa xpela klau u nk komen 100 kali pn xpe..ok je..TQ gak sbb sudi usha entry ni..insyaallah klau xde hal esok nk wat entry pasal maulidur rasul..huhu..alim gitu!!

Alvin Shah said...

edy: TQ beb..sape yg terasa harus ler sentap kannnn? ke edy pn sama celebrate valentine ni? tetttt!!

aiMi3 su3raya hunNy said...

nice story lorhhh....
kelas k0 maria!!

Post a Comment

Gosip lain klau u'olz nk baca!!


.