السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ (sejuk perot mak ngandong)

Muar, Johor, Malaysia
jangan cuak bila u’olz rasa nk dtg lepak kat Papa Gosip ni ok? ala, skali-skala nak gosip b'bakul2 apa la salah nyer kannnn? cam xbiasa je. puiiiii..!! Papa Gosip ni bkn nk gosip benda2 tak berfaedah gitu, kita kat sini gosip benda baik2 je. so, no worries la klau tetiba rasa dosa u’olz tu penuh satu tempayan bila dtg sini. xde makna nyer!! kita nk tegakkan kebenaran gitu. tp style/cara penulisan aku kat sini mmg gler2 ckit. dlm blog je. kat luar cam biasa je. Woi sana, woi sini..haha!! aku pn msh BARU dlm dunia beblog ni. so segala tunjuk ajar dari otai2 blogger sangat2 aku harapkan. baru beberape bulan aku create blog Papa Gosip ni. suka sgt menulis sbb bnyk jgk la pengalaman idup. so, just nk share ngan u’olz suma. sharing is caring gituuu. kelas ko maria!! ok la, enjoy ur reading here guys!! Silap salah or terkasar bahasa sepanjang u’olz baca entry kat sini aku susun 10 jari minta maaf ok? i’m cool..yeah!! bydeway, call me vin ok?

Tuesday, 21 December 2010

Bila ko tak reti bahasa!!

               ello ello ello salam 1 cendawan u'olz (t'sedak-sedak manja Dr.Rozmey kita tu sbb tiap kali aku gigih menyeru nickname dia yg fames, letop dan vogue gitu..cendawan!! haha!! hamboiii,rasa cam dh lama gler aku xgosip letop gedebas gedebus kat blog ni.(padahal ari2 aku b'gosip cam nak rak.. haha!!). ok2,aku ni kang klau dh start pot pet pot pet mmg xbole nk benti.nsb baek xkejung mengejut rahang aku ni..ahaks!! well,topik arini simple je “xreti bahasa”.suma org penah lalui situasi ni tp rmi je yg t’golong dlm spesis umat yg suka wat muka sposen,muka bantal,muka selamba badak je wat2 xphm & xreti bahasa bila org dh bg signal sbb xsuka or nyampah yg amat.aku plg menyirap klau kita dh gler babi perli or tegur b'kias la bagai (sbb org melayu kan xsuka ckp direct kannnn) tp dia wat muka toyer je..ikutkan ati,nk je aku tepek2 or tonyoh sungguh2 muka dia tu ngan tapak selipar jepun aku ni..huh!!

                Penah x korang melalui situasi bila nk tegur cara xdirect (b’kias) kat kwn ko ke,skandal ko ke,balak ko ke,atok nenek moyang or sape2 jela kannnnn tp diaorg xgheti2 jgk atau wat2 xphm?ko ni punya ler gigih tahap gaban smpi b’buih2 dh mulot nk perli tp tetap xde respon.sape xmelenting klau camtu la gaya nyer.kita nk tegur direct kang takot sentap mak hayam plak tp bila dh tegur b’kias2 dia plak yg xreti bahasa..fening langau tau camni..haaaa,meh sini aku bg beberapa situasi bila benda2 ni t’jadi dan agak2 korang yg dh baca abes entry ni so phm2 jela klau dlm real life korang pn kena benda yg sama ok? jeng jeng jengggg..


(Bila bersama pasangan anda)

Situasi – 1

                Bini ckp “abanggggg..abg syg kiah tak?” sambil t’kelip2 tak benti bijik mata bini tu..(yg laki dia ni plak dh golek2 kan bijik mata ke atas sbb meluat),”ermmm abanggg..kiah rasa kiah dh kering la bangggg..” laki jwb “laaaa ko ni kiah,haus pun ko nk ckp ngan aku?ko pegi la dapur telan air satu tong tu!! “eh abg ni,bkn kering tekak laaa..kering ‘lain’ la..!! Laki dia ni phm bini dia nk aper tp dia bls “eh ko ni,tau x mlm ni ada final bola? abg nk tgk la..bola tu jiwa abg tau..” bini bls “alorrr bangggg,kiah pn nk maen “bola” jugakkkkk!! “ah ko ni,g tido la..ggu feel aku je nk tgk bola..!!” bini jerit “t’gamak abg ni tau biarkan kiah kering kontang!!” sekian saje citer 18SX ok? haha!! klau camni penah t’jadi bila laki ko bg mcm2 alasan xnk “bersama”.. so phm2 sudah..ko beli la tisu b’kotak2 tok nanges 10 hari 10 mlm xbenti2 sbb laki ko dh mula bg signal nk jauhkn diri dari ko..atas sbb apa tu t’pulang pada tiap2 individu..masing2 ada reason masing2..so get ready jela jd janda kertu eh makcik2 diluar sana tu..muahaha!!

Situasi – 2

                Andai kata korang ni dh lama b’kapel xksh la kapel normal ke atau xnormal (gay or lesbo),awal2 b’kapel dulu jgn kata cium taik ko yg bau bacin lg tengik tu dia bole kata wangi,jilat taik ko pn sanggup ok konon2 nk buktikan cinta hakiki..hak tui..!!dh lelama tu bila timbul rasa bosan dlm hati haaaa mula la wat perangai.ada je xkena.tu salah ni salah..apa ko wat suma salah.ajak hang out xnk,ajak dating dlm semak xnk (dlm semakkkkkk???haha!!), bila ajak g dinner kenyang je keje nyer (ntah bila masa dia mkn pun xtau),ajak g tgk wayang kata citer xbest la,dh tgk la bagai..so phm2 la dia dh bg signal kias2 nk break sbb si dia dh fed-up ngan ko atau dia dh ada calon lain..biasala klau kapel yg ada xmemenuhi kehendak yg diinginkan,mula la pasang 2-3 “spare part” dlm diam..(terasa jantan2 yg tgh baca entry aku ni.ahaks)

(Tgh syok maen msg kat fon)

                Zaman skrang ni klau tgn korang xpgg fon dlm sehari mmg xsah.gigih cam mat gian isap ganja je dok maen sms tiap masa smpi ilang2 tulisan ABC kat keypad tu kannnn..(baik ko ngaku tol kan?). penah x korang tgh syok2 taip msg kemain panjang b’jela tp bila msg ko tu dibalas, msg yg ko dpt tu alamak aiiii pendek cam taik cicak je..ciput je dia bls cam sial gler!! Tp,ko yg bebal tahap dewa dewi ni plak ttp keep on msg dia tanya mcm2 plak tu.tanya tu la, tanya ni la.dia dh bg signal kot xnk msg ngan ko klau tgk cara dia reply msg pndk2 je camtu..pastu dan dan la dia ckp nk g mkn jap la,nk g smyg isyak la bagai (padahal waktu solat maghrib pn lom masuk lg – nmpk sgt kantoi),dan dan nk g memerut la bagai.so korang2 yg b’kenaan yg pnh dpt msg dari sape2 yg dok bls msg ko kemain pendek gler setakat tls “ya”, ”haha”, ”ok” dan sebagai nyer tu atau dan dan dia bg reason nk wat tu nak wat ni so phm2 jela dia dh xnk msg ngan ko dh..so stop msg k..(kesian ko ..haha!!)


(Tgh rancak b’bual)

                Yg ni pun satu lagi situasi yg slalu t’jadi bila org dh terang2 bg signal nk stop ckp ehhhh ko tetap b’semangat waja teruskn ngan kata2 ko yg ntah apa2 tu..cuba ko perhatikan sesape or klau t’kena kat btg idong sndr lg best kan?haha..cuba ko tgh syok2 b’ckp smpi nyembur2 air liur ko tu,tetiba respon org yg ko tgh b’bual tu mcm nak xnk je dia dgr.dan dan la dia tgk fon la bagai padahal xde sape pn kol dia, dan dan la dia nk g memerut la,nak g minum air la dan ehhhh mcm2 lg ler alasan bohong sunat dia tu.klau dh xtahan sgt trus dia ckp direct je “eh kita smbg jap lg la eh,aku ada hal jap” bedesup dia lari tglkn ko t’kontang-kanting sorang2..haha!! (haaaa mst time tu ko sentap mak hayam!!) padan muka ko!!hambik!!


PS: haaaaa so ni ler antara situasi yg slalu kita lalui tp kita ni tetap xreti2 bahasa klau org dh bg signal terang2 soh blah jauh2..haha!! kenapa lembab sgt ko nk pick up bila org dh bg hint tu huh?tu laaa t’telan bnyk semut la ni kannnn..so klau korang sedang melalui atau akan melalui nyer kelak situasi2 yg camtu,so cpt2 la blah k..kang korang jgk yg malu tersipu2.org dh xsudi tu xyah la b’kobar2 sgt nk mengenyam.so sekian saje gosip letop gedebas gedebus arini ok? eh jap jap!! sebelum aku lupa,klau korang ada cadangan tok aku tls entry ikut idea or tajuk yg korang berikan kat aku silakan k..msg aku kat inbox FB or komen je mana2 entry..bg tajuk n pastu aku pandai2 la nti panjangkn ikut style aku..haha!! ok bubye adios sabombas!!

15 Komen Letop!!:

aqilah said...

macam pernah je vin?

Alvin Shah said...

aqilah: haha..mana ada..erk!!

c.a.p.i.k said...

situasi1=xpernh buat agy..HAHA..blom kawin.
situasi1= stuju sgt2..tp ad gak yg xpaham or mmg buat2 xphm(syg thp vavi..xpat time knyataan)..signal dah jelas si die bg dah..xjgk pham2..kwn2 pon da ckp si die dah xnak kat ko..dgil..sabar jeh(smpai bile nak saba pon xtaw *situasi mmber,huhu).
kalu bab msg tuh..hurm..mmg btol pon..HAHA..capik sndiri buat..HAHA.
sama ngan situasi tgh rancak bebual..knkdg klu dah mnyampah sgt..next time die call capik xkan angkat..HAHA.
THANKS TULIS POST NIH..HOPE RMAI YG SEDAR N DPT TRIMA KNYATAAN..haha

Alvin Shah said...

capik: haha..xpe xpe..nti bila capik dh kawen nti,capik try sound bini camtu..haha!mst sentap menusuk2!!pasal BF @ GF dh fed-up tu biasa ler dunia cintan cintun.memula suma manis.dh lama pahit aje keje nyer..ahaks!!yg bab maen msg tu mmg betol.xde sape bole nafikan (cam aku penah kene je?)..haha!!klau nyampah sama r vin xkan angkat lg dh.wat bodo je.puas ati aku!!haha..aneway,thanks sbb sudi baca entry bodo2 ni.bg pengajaran gitu.smlm capik merungut2 nk tls entry tajuk aper dh dpt x? bole vin lak g baca entry kat blog capik tu!!

edyfee said...

hahaha...mmg best n real sume ni vin..hurmm
sume situasi hampir 100% tepat..
haha
hurmm paling suke situasi 2 dan 3 <3 terase kot

Alvin Shah said...

edy: haha..terasa ke cik abg oiii?haha!!
xde tuju pada sesape eh..terasa sndr gua xtau..ahaks!!almost 100% accurate? wahhhhh patot la sentap sndr..tettttt!!
edy,vin baru prasan,nape komen u yg smlm kita borak2 kat wall post vin dh xde? u delete ke? dlm fren list pn cam u dh xde je?asal ek?ke u removed vin ni?sentap siot!!huwaaaaaaa!! majok n sentap 2.5 percent seh!!

Nurbasyiruain said...

hahaha..i penah buat bgi sgnal ade la... tapi dapat sgnal blom ag... hope xdapt sgnal tu...hu3..

Alvin Shah said...

nur: kira org lain r yg t'hegeh2 ngan u ni kannn..wahhh artis seh..hehe! haaaaa someday mst kena r..manusia xley lps benda2 camni..

qiela said...

hahaha
memang pown
kdg2 2 ade org yg jenis x fham an kite kias2 cam 2
gram giler2 arghhh
ase nak kais2 bijik mate die 2..
x nmpk kew..hahaha..thap geram meghoyan..
hehe ..

;)
entry nie best meyh..

Alvin Shah said...

qila: nti msg qila kat inbox FB vin reply later k..nak g amik adik vin lak skrang.leceh tol.tau merayap je dh abes SPM smlm..grrr!! aneway,mmg geram gler klau org yg lembab nk phm org perli2 dia ni..haha!!
hempuk ngan btg galah je bg sedar cpt ckit!!

i f a . m u h d said...

hahahaha:D hebad ! membebel witouh pics !

Alvin Shah said...

ifa: kan dh ckp smlm je vin bebel + letak pix ckit..slalu nyer vin pot pet pot pet mcm arini punyer entry..haha!! non-stop kot!! haha!!tgk entry2 vin sblm ni..huhu

MiZz ChOcOLaTe said...

hye..mmg geram giler lau de owng xreti bhse ek..rse nk humban jauh2 jerk..lg lau owng msj tp xbls2..mmg bikin ati pns jerk..[t'over lak]haha..Oo..xnk bgtau nme ea..secret ar nie..

Alvin Shah said...

mizz choc: haaaaa tau pun geram..cam nk pijak2 je perot dia kan?haha..xpe sabo eh sabooo!! hehe!!
PS: mmg nama real la tu (opss!!)hehe..

qiela said...

owhh..ok2..
inbox 2 if free reply laa..
hahaa..eyh spm dah abes kan..
ptot la leyh g lepak2..haha
erm 2 laa..nan btg galah 2 hentak kuat2..haha..bwu sedar x org dok perli die..hehe..

ntah2 da hentak nan btg galah 2 mkin x fham..
haha..blur ag ade laa..

Post a Comment

Gosip lain klau u'olz nk baca!!


.