السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ (sejuk perot mak ngandong)

Muar, Johor, Malaysia
jangan cuak bila u’olz rasa nk dtg lepak kat Papa Gosip ni ok? ala, skali-skala nak gosip b'bakul2 apa la salah nyer kannnn? cam xbiasa je. puiiiii..!! Papa Gosip ni bkn nk gosip benda2 tak berfaedah gitu, kita kat sini gosip benda baik2 je. so, no worries la klau tetiba rasa dosa u’olz tu penuh satu tempayan bila dtg sini. xde makna nyer!! kita nk tegakkan kebenaran gitu. tp style/cara penulisan aku kat sini mmg gler2 ckit. dlm blog je. kat luar cam biasa je. Woi sana, woi sini..haha!! aku pn msh BARU dlm dunia beblog ni. so segala tunjuk ajar dari otai2 blogger sangat2 aku harapkan. baru beberape bulan aku create blog Papa Gosip ni. suka sgt menulis sbb bnyk jgk la pengalaman idup. so, just nk share ngan u’olz suma. sharing is caring gituuu. kelas ko maria!! ok la, enjoy ur reading here guys!! Silap salah or terkasar bahasa sepanjang u’olz baca entry kat sini aku susun 10 jari minta maaf ok? i’m cool..yeah!! bydeway, call me vin ok?

Monday, 27 December 2010

Mak-mak mula BZ bila..


           Wah!! mekacih & vanakem sesgt (ala2 mat india gitu) sbb sudi memaksa jari-jemari u'olz tok klik ke blog Papa Gosip arini.opss xlupa jugak aku nk bg salam 1 cendawan kat Dr.Rozmey yg diingati selalu sehingga membuatkn aku muntah darah seminggu serta kpd kak gayah, kak esah dan pak abu boncet sekalian. u'olz sht? huh? u'olz xsht!! alaaa telan je panadol sepapan eh!! xbaik jgk? g je tok bomoh mintak air tangkal (ajaran tahyul mahyul mula b'tapak kat blog ni).

           Well,disebabkan aku kesuntukan masa nk tls entry arini aku xnk ler membebel pnjg b'jela kat mukadimah cam slalu.lgpn kesian plak tgk korang kena baca smpi juling2 bijik mata. haaaaa go on je ngan tajuk entry arini,sempena ari isnin ni (xde kena mengena pn),aku nk dedicate entry ni kat mak2 yg ada kat luar sana tu t'msk ler mak aku.suma org ada mak @ pnh ada mak kannnn? elehhhh tipu ler xde mak, bajet ko anak buluh betong ler? xde makna nyer weyh!! mak2 kita ni mmg bz klau dtg ler mood dia nk memBZ kan diri.xley kaco lngsg kang abes ngan kita2 kena belangkung. ouch!! ada je benda mak2 kita ni nak wat kannnnn.xreti dok diam!!hehe..

           Sori tau u'olz sbb aku slalu citer pasal mak2 je kat blog aku ni.bkn apa, sbb aku ni mmg xde ayah (bkn sbb aku anak buluh betong - adehhh kena blk!!) tp sbb mmg dh xde lg.so aku xtau camner feeling ada ayah ni (tetiba emo melanda diri). arini aku nk gosip tp bkn sesi nk wat "ketupat gendang" (ngumpat) tau!! ko gila nk ngumpat mak sndr? konpem kena panah petir 4 kali b'turut2!! opss hangus!! dh itam cam dayang senandung gitu.xkuasa aku!!

Haaaaa mak-mak ni mmg bz bila..

1) time kat dapur

           Ni ler pebret spot mak kita klau ada kat umah kannnn?asyik2 tgk muka dia je kat dapur.anak2 jantan jgn harap ler nk trn dapur kecuali yg baik ati cam aku ni merelakan diri ke dapur (t'puji diri sndr plak).xkira ler waktu pagi ke, tgh hari ke, ptg ke, mlm ke ehhhhhh gigih ni t'tonggeng2 kat dapur sbb nk sediakan mknn tok korang. mak aku ni plak plg suka wat sambal belacan,kecoh betol klau dia guna batu lesung.tenaga ala2 hulk hogan gitu.ntah apa benda dia wat kelentang-kelentung kat dapur tu aku pn xtau ler. nsb baik aku ni kaki bedal sambal belacan smpi sembelit aku tau sbb mkn bnyk sgt!!

2) time ari raya

           Elehhhhh mak2 jgn nk nafikan benda ni eh.dia ler makhluk tuhan plg bz klau dtg time mood raya. kemain gigih dia nk wat itu, nk wat ini.mcm xley tgu ari lain klau nk time tu siap,time tu jgk ler!! aku ler slalu jd mangsa kena tlg gantung langsir, cat umah, tukar cadar katil, vakum kapet, mop lantai, cuci jamban la bagai.skrang ni sbb aku dh stdy kat universiti so aku xdpt nk blk awal sgt kat umah. so adik aku lak jd mangsa t'baru nyer.haha padan muka ko dik!!ngeh3!! klau bole,mak2 kita ni b'doa nk ada 8 tangan time raya sbb bole wat keja 8 in 1 gitu.cpt siap dan pantas.sbb ada 2 tgn je dia t'paksa mintak tlg tgn org lain cam aku ni.keluar trus peluh jantan aku klau kat dapur tlg goreng kacang tanah la, wat kerisik kelapa la, wat meruku la, wat rempeyek la tu suma (ni bkn sesi merungut kang kata xikhlas lak..haha!!)

3) time result anak2 keluar

           Hamboiiii dia ler plg b'kobar2 klau nk tau result exam kt. smpi tension kita dia wat nyer. sabo eh mak,sabo!! belum kuar result lg dh mula tanya soklan cepu mas non-stop "eh,bila result ko kuar?", "dh kuar lom result ko ni?", "dh tau result bgtau mak tau!!", "hah ko dpt brape je result ko?lulus x?". tu ler ayat2 yg biasa mak aku guna. gerun aku time result nk kuar. bole meroyan aku. tetiba hormon aku trus xstabil time ni.tension soklan b'tubi2 digasak oleh mak t'syg aku tu..haha!! xreti sabo mak ni kita ni ek? lambat laun tau jgk,sabo ler ckit..ceh!!

4) time nk g shopping

           Perghhh ni lagi satu tmpt yg mak2 kita slalu ada.haha!! melangkah penuh b'gaya kat dlm shopping mall sambil fokus trus g ke tmpt troley. klau mak aku mula nk beli brg2 dapur adehhh mcm nk beli stok tok mangsa banjir gitu. santak satu troley tu.jd mangsa tolak troley sape lg? aku!! tp sbb aku ni "baik" so aku soh adik aku yg tolakkn sbb jatuh ler saham aku tolak troley..haha!! klau bole dia cam nk borong satu tmpt tu nk angkut bwk blk umah.gigih tol mak aku ni kannnn? dah abes bayar suma brg2 tu mula la tekun nk check resit bayaran.pantang ada silap scan harga, mau ngamok dia cam org kena sawan.abes cashier kena hentam dgr mak aku m'bebel..b'darah2 telinga ko kan kak dan abang cashier!!haha..

5) time cuti skola nk abes

           Erk!! speechless aku bila waktu ni tiba.time aku kecik2 time ni ler aku plg suka n plg sakit hati.sbb apa? suka sbb tau nk dpt baju ngan kasut skola baru tapiiiiiii xsuka nyer bila kita nk itu ini dia xnk belikan.perghhhh majok xnk tegur mak time tu.haha!! wat memek muka muncungkan mulut panjang sedepa.boikot sgt xnk ckp ngan mak.last2 mak aku belikan jgk..yeahhhh berjaya!!haha..time ni ler dia fokus nk geledah baju2 kat situ cari saiz, soh try kasut BATA, cari pensel, pemadam, pengorek, seluar senteng ke x..haha!! dh dpt suma tu t'pancar la muka kepuasan so bila dh blk umah gigih belek2 brg tu sbb syg punya pasal.eleh, suma org sama je cam aku ni kannnn!!wekkkk..!!

6) time dh mlm

          Adehhh klau dulu time aku skola,mak aku padah2 pantang klau aku tido lmbt.dia mst pastikan anak2 xtido lewat sgt.tgk tv xbole selagi xwat keje skola.tp nsb baik aku ni rajen wat keje skola. so aku ngan rela hati ler siapkn dulu.penah time aku form 1 aku ada rmi gler kakak angkat n secret admire. aku ni ala2 culture shock sbb baru adeq2 lg time tu so mcm suka sgt bila rmi yg suka.hehe!! aku dpt bnyk gler surat daripada kakak2 senior form 2-5.penah skali aku dpt ala2 surat cinta dari sape ntah aku xingat.mlm tu mak aku dh tido,aku kat meja konon2 wat keje skola.padahal celah2 buku teks tu ada surat2 cintan cintun.tgh aku syok2 dok m'bls surat tu mak aku tetiba muncul kat blkg aku.punya la tekejot babun aku time tu.so apa lagi, kena maki kaw2 ler mlm tu..adehhh!! haaaa satu lg, baru mak aku tau pehal bedak AVON dia slalu abes.rupa2 nyer anak jantan dia ni guna wat tabur dlm sampul surat cinta..haha!! konon2 bagi wangi la kannnn.malu seh klau ingat blk citer2 time aku kecik2 ni!! ok fullstop!!
 
PS: so ada bnyk lg la mak2 kita ni mula nk memBZ kan diri tp ni ler antara time2 mak aku atau mak u'olz skalipn sgt2 bz kannnn.bkn apa u'olz,ni dh jd cam rutin harian mak kita kot.aku syg mak aku sgt2 sbb dia la mak dan dia la ayah.tgl dia sorang jela tmpt aku b'manja n rasa ksh syg. ayah dh xde so mak aku yg dh makin lanjut usia ni la yg ada satu2 nyer dlm dunia ni.hope korang syg n hargai la jasa n pengorbanan mak2 kita ni.ssh sng dia jaga kita sejak kecik smpi la kita beso pnjg.doakan mak2 kita sht, pnjg umo, murah rezki n hepi2 sentiasa selagi hayat dikandung badan.wahhhhh pesal aku t'sentimental ni? gigih aku jd penceramah bebas gitu!! ok la u'olz, kang leleh plak air mata jantan ku ini..bye2!! ahaks!!

12 Komen Letop!!:

Edy Fee said...

post kali ni memang gempak...sonok giler bace...esp bab surat cinta tu..mentang2 muke comel n childish hehe..
mmg klaka letak bedak dlm surat...sume orang pnah buat kot.,ghee
teringat mase lalu...byakl idea vin kan..bestnye

MiZz ChOcOLaTe said...

best ar entry ari nie..klaka pown ade..mak kiter mmg b'sungguh2 lau wat keje kn..nek kecian pown de..igat blek mse sek dlu,,tiap ari dpt adiah ngan surat..best giler..hahaha..

qiela said...

haha..sume 2 btol vin..
mmg mak2 nie sume busy time2 tuh..
haha..paling x than skali time result nak kuar 2 laa..mmg x benty2 tnye result dpt apew..
hahaa..pdahal exam bwu jewp abes kan..hehe
:)

Alvin Shah said...

edy: haha..bila t'kenang blk mmg klako tahap gaban.letak bedak la bagai kannn..haha!! edy wat gak kannnn? tettttt!! ala,vin mana r tau kecik2 lg time tu..org suka vin pn suka la..adeq2 baru nk up kata nyer kannn..!!

Alvin Shah said...

mizz choc: TQ sbb suka entry ni..mmg vin wat khas tok mak2 sedunia..tp kan,mmg best ek bila addpt surat cintan cintun n ada secret admire time kecik2..hehe!!

Alvin Shah said...

qiela: kannnn..mak2 ni suma sama je..time tu ler dia wat2 bz la bagai..haha!! nak2 time nk tau result kita..perghhhh!! gigih nk tau on de spot!!

qiela said...

hahaa
tau x pewkk..
ingat mse ambik result spm dlu..
semngat nieyh my mom call..
tnye dapat ape..mcm kat umah x jmpe..hehe..
waahh..dlu mse kecik2 vin ade sicret admire laa..hahaha

:)

Alvin Shah said...

qiela: mak vin time vin amik spm dia xde kol..tau dia takot nk tanya..nsb baek vin dpt result letop so vin yg gigih kol dia lu..haha!! ala time kecik2 tu mmg ler xtau pape..maen layan je..cinta monyet kera babun gitu!!haha

MiZz ChOcOLaTe said...

a'a..best giler..klakar lak bile ngat blek..haha..kecik2 dh de secret admire..last2 kantoi ngan akak pastu kne bebel 1 ari.. nasib2..

Alvin Shah said...

mizz choc: ngan kakak xpe lg sb dia pn mst 2x5 je kot..haha!! ni kantoi ngan mak vin.. bebel non-stop..b'darah lobang telinga ni ok..haha!!

MiZz ChOcOLaTe said...

tau xpe..hahaha..kite sume sme jerk..sume de cite masing2..pape pown kite t'pkse ar dngr ceramah dri akak2 ngan mak2 ek..sowy ea lau choc bnyk komen..kite pown cam vin gak.. hahaha..choc xjngkit vin ea..huhu..

Edy Fee said...

hahaha....lambat baru reply..sorry..hurmm penah jugak kot buat..hehe mmg betul nak malu ape..haha zaman dulu...huhu malunyee

Post a Comment

Gosip lain klau u'olz nk baca!!


.