السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ (sejuk perot mak ngandong)

Muar, Johor, Malaysia
jangan cuak bila u’olz rasa nk dtg lepak kat Papa Gosip ni ok? ala, skali-skala nak gosip b'bakul2 apa la salah nyer kannnn? cam xbiasa je. puiiiii..!! Papa Gosip ni bkn nk gosip benda2 tak berfaedah gitu, kita kat sini gosip benda baik2 je. so, no worries la klau tetiba rasa dosa u’olz tu penuh satu tempayan bila dtg sini. xde makna nyer!! kita nk tegakkan kebenaran gitu. tp style/cara penulisan aku kat sini mmg gler2 ckit. dlm blog je. kat luar cam biasa je. Woi sana, woi sini..haha!! aku pn msh BARU dlm dunia beblog ni. so segala tunjuk ajar dari otai2 blogger sangat2 aku harapkan. baru beberape bulan aku create blog Papa Gosip ni. suka sgt menulis sbb bnyk jgk la pengalaman idup. so, just nk share ngan u’olz suma. sharing is caring gituuu. kelas ko maria!! ok la, enjoy ur reading here guys!! Silap salah or terkasar bahasa sepanjang u’olz baca entry kat sini aku susun 10 jari minta maaf ok? i’m cool..yeah!! bydeway, call me vin ok?

Tuesday, 14 December 2010

Bila mak mula m'bebel..

           "Eh jgn bukak payung dlm umah la,ko xtakot ke nti ular masuk umah?","eh jgn dok atas bantal la,nti bontot ko bisul!" kita pn ngan selamba dek je jwb "alah mak ni,mcm2 la..leceh tol".biasa la statement budak2 cam kita ni (budak ke?bulu ketiak ko dh panjang berjuntai) ada je benda nk menjwb kannnn (lempang kang baru ko tau) haha!!

           Budak2 skrang mana nk mkn saman ngan benda2 alah tu..sbb tu skrang ni main "ckp" pki kaki tgn je..setepek bg kat muka korang..trus diam terkedu2 gitu!!jadilah kes penderaan (dh ko degil sgt sape soh sengal..!!).mmg pantang larang ni bgs tok ngajo korang yg degil cam hawau tu..tp setakat ckp je mana jalan bebbbb.. kena la ketil ke,cubit ke,xpun degil sgt hentak je ngan batang galah..puas ati aku..haha!!

           Semua pantang larang yg atok nenek opah moyang kita buat tu mmg bgs.camner bole kekal pantang larang ni smpi skrang ek?sbb diaorg pn dulu wat camtu jugak.dok atas bantal la,mkn pinggan bertidih la bagai so sbb tu diaorg ingat bebenor.bila diaorg dh tua, pass lak kat anak2 cam kita ni.sbb tu ada statement "mkn garam dulu" sbb diaorg pn 2X5 sama je cam kita (xnk ngaku plak kannn)..pandai org dulu2 tu kan?tabik spring aku!!so meh sini aku bg sbb kenapa org2 tua bole tergamak wat pantang larang letop gedebas gedebus camtu.korang baca leklok & kena tau nape ada pantang larang camtu.antara nyer ialah-

1) jgn bukak payung dlm rumah - sbb kang t'cocok bijik mata org lain sape nak jwb?helloooo,dlm rumah tu bkn ko sorang je yg ada.xmemasal je org lain kena nti.ko pun satu,yg gigih sgt nk bukak payung tu nape?bukak la kat luar.yg gatal sgt nk bukak dlm umah tu pekejadah nyer?adehhhh..

2) jgn dok atas bantal - sbb bantal tu tempat letak kepala dowh.yg ko pegi tadah bontot ko atas bantal aper pasal?tergamak ko sama kan taraf bontot ko ngan kepala ek?so jgn la mengenyam sgt nak wat camtu lagi2 time tgh tgk TV,gigih sgt sorong bantal sumbat bwh bontot kannnn? (org pompuan slalu wat ni..haha!!)

3) jgn dok atas tangga la anak dara - sbb apa? yg ko pegi dok kat tangga apesal? tanggakan tempat lalu lalang org.kang jatoh kang? klau ko je yg jatuh xpe sbb ko yg cari nahas.org lain camner?contoh la cam bapak kita berguling2 jatuh smpi terselak kain pelekat.tetiba ada "free show".sbb bila kain t'selak nmpk la "ehem ehem" (klau x pakai spentot la) ahaks..lgpn xelok sgt tu anak dara dok kat tangga.xsopan. t'kangkang2 plak tu.cancel jd menantu la camni..kerepot xkawen2 la korang smpi bebila..haha!!

4) jgn potong kuku tgh mlm - sbb org tua2 ckp camtu sbb dulu2 bila dh mlm je lampu karen TNB cam skrang ni xde.so nk potong kuku xnmpk,gelap!!kang ko terkepit isi kuku nak?mau meraung cam kena sawan nti.tp now dh ada lampu,so xpela go on la potong kuku tu (yg ni aku sokong..haha!!) sori mak,xlaku dh petua ni.hehe!

5) jgn mkn pinggan bertindih - sbb nti pecah la pinggan tu.gigih mak ayah korang keje tertonggeng2 pagi ptg siang mlm nk cari duit.mak2 kita la yg semangat beli pinggan mangkuk mahal..mana maen lg dh cap ayam. style zaman skrang ni "biar papa kedana,asal bergaya"!!mau meroyan mak korang tgk pinggan kesygn pecah berderai.ko nak ganti?beli spender pn mak ayah bg duit,pirahhhh..!!

6) jgn maen sorok2,nti kena sorok ngan antu tetek - sbb statement seram ni t'cipta sbb budak2 kan degil nak mampos.suka sgt maen sorok2 (terasa aku siot).lagi2 plak maen sorok2 dh lewat senja.time tu setan jembalang sesuku sesakat suma kuar.time senja2 tu la hantu nk kuar g clubbing la bagai..haha!! kang ko maen sorok2 tetiba t'sampuk setan camner? so sbb tu ada statement camtu phm? lagipn mmg antu tetek ada.(besor la kot tetek dia..yela bole sorok budak..bayangkan la bertapa beso nyer tetek dia..ishk ishk ishk!!) tetiba teringat kak pah kita (sharifah aini)..haha!!

PS: so jgn la amik sambil lewa je pantang larang ni.ni cuma satu bentuk teguran tok anak2.xtegur kang korang over.mencanak2 perangai gila babi tu.(aku ni macam bg tazkirah je ni tp versi ala2 lucah ckit sbb sebut pasal tetek td..ahaks!!).aku lelaki xpe.biasa la lelaki xpki baju.org pompuan ni sensitif ckit.sori tau kaum hawa.aku ckp direct je.mls nk kias2.kang xphm citer pulak..hehe!!

16 Komen Letop!!:

Cinda ♥ said...

sudaa follow =)
FOLLOW ME BACK YEAHH <3

Alvin Shah said...

cinda: yahoo TQ sbb follow.syg lbh r camni..hehe!! ok jap g i follow u blk k..

Cinda ♥ said...

ahax !
oke . oke ..
weLcomee =)

Alvin Shah said...

cinda: i dh follow blog u ok..kt gosip2 k nti..haha!!

Cinda ♥ said...

HEHE ;D
oraitee , oraitee ..
cntekk bLog youu ..
ekkekeeke :D

Alvin Shah said...

cinda: haha..TQ so much..blog u pun apa kurang nyer..chantek jgk tau..vin amik idea design blog vin ni dari layout MySpace dulu..huhu

qiela said...

haha..
sjew jew kan owg dulu2 kias2 bagai
ckap jewp la tros trang kan sng..hehe

Alvin Shah said...

qila: tau xpe..gigih ni berkias berpantun la bagai..ckp direct je sng.poyos ek?muahaha!! biasala mana ada org nk ngaku silap..tettt!!

Kaki Nyoknyak said...

hahahha...bagai nk rakk sume tu kan..hahaha..ade tambahan laa...kalau tgah makan (bile ngah dok atas kusi tu kan..)haha.jgan goyang kaki..sebab ape.??ha..~~
kite soh papa gosip kite ni jawab..hahaha...

mak zaman sekarang:mane ade lg dah pntang2 mcm ni.hahaha
karutt..
:)

Alvin Shah said...

ejat: sape kata xde lg pantang larang camtu? tu la dok town lama sgt..mak2 dh vogue2.lain la mak2 kat kmpg.hehe..gigih ngan pantang larang la bagai..jgn goyang kaki sbb aper? ermmmm..hehe nti la bgtau..opps!!

aqilah said...

muke alvin ni semuenye lain-lain..ade yang ncem..,ade yang kureng ncem..,hihihihi..but your blog very beautiful...:-)

Alvin Shah said...

aqilah: overall mmg xensem pn.serabai je..huwaaaa!!(sentap 2.5 percent).sbb puji blog chantek,xjd majok dh..haha!! TQ TQ TQ

aqilah said...

eleh..yela 2 x ncem...pic ya kt ats 2(yg pky bj kemeje)n pic kt fb mmg cute...opppssss..terlebih puji pulak..jgn kmbg ye...

Alvin Shah said...

aqilah: haha..dan dan puji..baru nk sentap wooooo!! anewat thanks sbb suka pix2 tu.yeah!

aqilah said...

welcome2...=)

qiela said...

hahaa..
btol2 2..
;)

Post a Comment

Gosip lain klau u'olz nk baca!!


.