السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ (sejuk perot mak ngandong)

Muar, Johor, Malaysia
jangan cuak bila u’olz rasa nk dtg lepak kat Papa Gosip ni ok? ala, skali-skala nak gosip b'bakul2 apa la salah nyer kannnn? cam xbiasa je. puiiiii..!! Papa Gosip ni bkn nk gosip benda2 tak berfaedah gitu, kita kat sini gosip benda baik2 je. so, no worries la klau tetiba rasa dosa u’olz tu penuh satu tempayan bila dtg sini. xde makna nyer!! kita nk tegakkan kebenaran gitu. tp style/cara penulisan aku kat sini mmg gler2 ckit. dlm blog je. kat luar cam biasa je. Woi sana, woi sini..haha!! aku pn msh BARU dlm dunia beblog ni. so segala tunjuk ajar dari otai2 blogger sangat2 aku harapkan. baru beberape bulan aku create blog Papa Gosip ni. suka sgt menulis sbb bnyk jgk la pengalaman idup. so, just nk share ngan u’olz suma. sharing is caring gituuu. kelas ko maria!! ok la, enjoy ur reading here guys!! Silap salah or terkasar bahasa sepanjang u’olz baca entry kat sini aku susun 10 jari minta maaf ok? i’m cool..yeah!! bydeway, call me vin ok?

Wednesday, 22 December 2010

"Car - One"

video



           Sori sbb terrrrrrrpoyos gler wat video tu td.saje je upload sbb nk bg variasi ckit la kat blog "Papa Gosip" yg comot momot ni..haha!! td pn korang dh dgr (kot?) apa yg aku pot pet pot pet kat dlm video tu.haaaa korang phm x tajok entry kat atas tu? tak? lembab nyer korang ni cam sipot sedot..haha!! sebutan tu sng jelaaaaa - KAWAN..haha!! actually,bg aku la kwn ni ada 4 jenis.mmg sejak dulu2 lg (ala time mak2 kita suka wat style rambut kerinting b'gulung2 manja gitu dan bapak2 kita plak mmg super skema sbb gigih sikat rambut belah tepi lagi) aku dh kelaskan kwn ni kpd 4 bahagian.xtau la korang setuju ke x ngan idea aku ni?ke korang mmg sehati sejiwa sebantal sebontot ngan aku gak?ahaks!! haaaaa sebelum tu,korang tau x video td aku wat time lewat pagi dh dkt nk subuh camtu.mmg nk kena panah petir 4 kali b'tubi-tubi sbb time tu dh dkt tol nk msk waktu subuh kot tp aku plak gigih wat video tu kannnn..haha

           Mmg xdpt dinafikan kadang2 kwn kita jauh lbh baek klau nk dibandingkn dgn darah daging sendiri cam adik bradik atau sedara mara kita sndr tol x?kita selalu dgr statement "baek camner pn kwn tu,tp tetap xsama ngan darah daging sndr". yes sometime benda tu betol bila kwn ada wat taik ngan kita tp sgt sgt sgt bole dipangkah statement td sbb rmi jgk kwn2 yg sudi ssh sng sesama ngan kita n layan kita mcm darah daging dia sndr klau nk dibandingkn dgn sedara mara kita yg lbh suka wat hal masing2 n xde ngan kita bila kita sgt2 memerlukan dia alaaaa bak kata omputeh tu "someone's shoulder to cry on" kannnnn..

           Cuba pikir2 blk, klau kita ada masalah kita lbh bnyk luahkn kat kwn atau family? klau luahkn kat family kang takot kata kita ni mengade2 xreti nk settle prob sndr walaupun dh beso2 kang xpasal2 kena mrh blk plak dahhhhh b'tambah2 tension lak kita.ngan kwn plak klau dia nak dgr ke atau xnk dgr rintihan kita tp dia tetap dgr jgk n bg smgt bla bla bla kat kita tol x?maybe ada antara korang yg bnyk citer prob ngan adik,akak,abg or sesape jela yg ada pertalian drh ngan korang.tp mostly org klau ada prob akan cari kwn yg plg rapat n bole dipercayai dulu tok share prob.itu mmg xdpt dinafikan.kwn lbh memahami bila kita dtg kat dia tok citer masalah n sudi bantu setakat mana yg dia mampu.klau bkn dari segi kewangan atau bantuan fizikal setakat bg moral support pn jadi ler.

           Ok2, dh puas aku bebel kat mukadimah je td meh aku terangkan satu per satu 4 jenis kwn yg aku sebutkan td.korang kena ingat ni,makin tgi jenis seseorang kwn tu makin kurang jumpah bilangan nyer..xphm? baca penerangan kat bwn ni nti ok?sori sbb entry arini xde lawak sgt sbb tajuk entry arini aku kena jd serius ckit (keji kan statement aku?)..whatever la kak gayah oii..!!


1) Kenalan (golongan yg plg rmi)

Well,ni adalah golongan yg setakat kita kenal rupa n nama pendek je.latar belakang,hati budi atau apa2 je pasal dia kita mmg xtau sgt.contoh cam dak2 yg kita kenal kat Myspace,Facebook,Twitter,YM la bagai tu atau dak2 kat skola kita.kat skola kan ada bnyk kelas dari kelas teratas (pandai) smpi ke kelas bwh (corot) kan? andai kata kita kat kelas t'atas & kelas bwh tu sah2 kita jarang pegi sbb motif sgt nk g kelas bwh tu?ada hal penting je baru kita g situ.kwn2 kita suma ada kat kelas kita sndr.so kita ni just setakat tau yg tu dak skola kita n klau t'serempak just kita masih cam sape dia n tegur pun 'hai', 'hoi', 'hey' dah!! xdela la nk gelak kaw2 or lepaking sesama..

 
2) Kawan biasa (golongan yg bole tahan rmi)

Ermmm yang ni plak,kwn yg biasa kita jmp n bole la nk get along ngan kita ckit.nk kata bole ngam ngan kepala kita pn bole laaaa.contoh kwn2 sekampung, setaman atau kwn2 sekelas.dok bual2 n share2 citer harian camtu jela.xdela nk citer rahsia peribadi pn.kwn jns ni bole la nk wat teman2 kita bila kita rasa sunyi.nk gelak2 pn bole.tp kesudian dia nk tlg kita tu xtentu lg.maybe dia sudi tlg atau pun tak.tgk pada keadaan..


3) Kawan baik (golongan yg jarang kita dpt)

Yes,yg ni suma org hope dpt kwn jns yg camni.ssh senang sesama.kita ada prob kita bole share n citer hal peribadi bila kita rasa perlu (mmg slalu pn kannn?).dia pn apa2 bole share ngan kita.mana yg bole kita tlg,kita tlg setakat mana yg kita mampu.dia sanggup ssh payah demi kita n xde berkira sgt tentang wang ringgit atau apa2 je p'tolongan yg kita mintak sbb dia bole terima & nak ssh sng kita tu mst sesama walau apa pn yg t'jadi.masalah ko masalah aku jgk,ssh ko ssh aku jgk..


4) Kawan sehidup semati (golongan t'pilih 1 dlm 1000)

Suma org dlm dunia sgt sgt sgt b'harap n berdoa akan ada kwn jns yg camni dlm idup kita.sape xnk kwn yg camni tol x?mmg ada beza antara kwn baik ngan kwn sehidup semati.kwn baik mmg bole wat apa je demi kita tp xkan sama dgn kwn sehidup semati.hidup ngan mati kita sesama ngan dia.kwn jns ni kita dah buang title kwn tapi diganti dgn title yg lbh mulia serta tinggi taraf nyer iaitu "darah daging sendiri" bak kata pepatah "air yg dicincang xkan putus".xsuma org akan jmp kwn yg camni.maybe akan ada sorang kwn camni yg akan kita jmp (insyaallah) atau kita mungkin langsung xsempat jmp atau memiliki kwn jns yg camni sehingga akhir hayat..
 
PS: so hargailah kwn yg ada.klau ada gado2 atau wat silap sana sini tu lumrah la dlm dunia b'kwn.jgn ego sgt klau ada masalah tu xkira la salah sape pun kita xnk minta maaf atau memaafkn.xkan jatuh maruah sesorang klau sudi memaafkn kesalahan org lain walaupun perit tok kita terima.demi nk kekalkan tali persahabatan just buang jauh2 perasaan camtu n berdoa agar kita dpt kwn yg sehati sejiwa n sanggup bergolok gadai demi kita xkira bangsa, agama, dan keturunan.sekian saje USTAZ ALVIN SHAH membebel bg tazkirah subuh..haha!! (alim la sgt kannnn) ahaks!! salam 1 cendawan u'olz!!

video
(PS: Yassin skema gler dlm video lagu ni - "TEMAN SEJATI")


31 Komen Letop!!:

edyfee said...

yup..mmg siyes je post kali nie...hehe
takde unsur humor sangat,.but dtill nice <3

Nurbasyiruain said...

huh! mmg susah nk dapt kwan2 mcam golongan ke-4 tu.. kbnyakannye nur dapat golongan yg ke 1,2,3 je.. msalah sendri kadang2 pendam je..

Alvin Shah said...

edy: yup,skalu skala kena seyes ckit..asyik lawak je nti dh biasa sgt jd muak kot..huhu..aneway thanks sbb suka gak entry arini..(bkn bodek kan?)..haha!!

Alvin Shah said...

nur: tau xpe..tp alhmdlh vin dh ada kwn yg no 4 tu..mmg sorang jela..dh anggap adik bradik sndr..1,2,3 tu mmg rmi..ermmm ssh jgk nk cari kwn yg betol2 ikhlas n bole ssh sng sesama ni ek?

Nurbasyiruain said...

vin , yekew? best la dpat kwan no 4 tu.. tahniah..urm.. mmg susah nk dapt kwn2 mcam tu.. mcam prof tmpt sye blaja tu die ckp mmg sush nk dapt kwn mcm tu , mse msuk universty 6ti.. comfrm or mybe ade kwan no 4 tu..:)

aqilah said...

perghh...jiwang sehh entry kali ni..but mmg betol lah vin tls ni...hrp2 vin ngn psgn vin 2 bhgia..(cehh..skema gler..)hmm...yg 6be 1,2,3 mmg sng nk cari..but actully yg 6b 4 tu mmg susah giler...(kecik2 da menggatal)huhuhuhu...

Alvin Shah said...

nur: syukur la vin dh ada sorang kwn no 4 tu.. mmg ssh nk cari..vin mmg sejak kecik dh kawan ngan dia.ati budi suma dh tau..sejak vin skola rendah smpi la umo nk msk 24 ni..dh lama kwn ngan dia..kat universiti maybe akan jmp..tp rmi jgk yg kwn "back stabbing" ni..

Alvin Shah said...

aqilah: jiwang? aik citer pasal kwn pn jiwang? salag komen entry ke?haha..apa yg gatal nyer? cdpt kwn sehidup semati pn gatal ke?adehhh

Qiela Amin said...

kwn mmg best t'utama yg sempoi...
but eventually x sume bleh caye..
in that case qiela suke dgr prob kwn and solve it drpd qiela cite kt kwn prob qiela..
btw..like this entry...*double thumbs up..

Alvin Shah said...

qiela: yup yg sempoi gila2 mmg best!! tp b'doa la jgn ada kwn yg suka tikam blkg..ok?
yeahhhh qiela suka entry arini..kembang lobang idong ni..nmpk x?haha!!

MiZz ChOcOLaTe said...

salam..entry arie nie bgos ar..dngar lgu ngat blek kt kekwn sek..best giler sbb dpt buli bdk..haha..MiZz mmg setuju 100% kbnykn nyer kitew bnyk citer prob kt kwn drpd family..so,jngn sia2kn p'shbtn yg dh lme t'jalin..tol x??

Alvin Shah said...

mizz choc: wasalam..TQ coz u like-like entry arini..smpi t'tido dpn lappy time nk taip entry ni lewat mlm smlm..bgn pagi smbg blk wat..gigih kan? yup,mostly org akan citer prob kat kwn2..family ada jgk tp xbnyk or jarang2..

qiela said...

yup..
dlam bnyk2..no 4 tuh mmg ssh nak jmpew
1 2 n 3 mmg blambak kan..
but no 4 tu mmg agak susah
but if da jmpe or ade kawan yg mcm no 4 tu hargai lah die sbgai teman yang sejati..
teman selama nyaa..
:)

MiZz ChOcOLaTe said...

welcome..mmg gigih giler smpai t'tdo2..huhu..wlau pape pown entry2 u mmg best tp yg nie up bnyk..ChOc pling suke kwn sehidup semati coz dh jmpe owngnye..vin dh jmpe k lom??

cHakey La said...

salam..skew sgt ngn p0st baru ni..
adew gak skit2 'trknew' ats btg idung kila niyh.. huhu.. ni pndpt kila la..kbykan kwn niyh skew amik ksemptan ats pr0b kita.. sbg c0nth, pr0b yg kita share ngn di0wg msti akn jdi 'truhan' time gd0h2.. h0w it can be 'bestfriend'??? urgh..xskew nye og cam tuh.. tpi kdang2 kila trfkir jgk yg mnusia ni xsempurna..s0 xsmua org blh jdi kwn yg perfect utk kita.. kila da byk kli alami bndew cm ni..kwn yg kila syg tikam blkg kila.. c0ncludenyew, fmily jgk mnjdi tmpt trbaik utk kta mluahkn pr0b kita even kita ade kwn pling baik skali p0n.. kila asew pndgr trbaik dlm kluarga tu pula is m0m.. sbb klu tiap kli kila cter pr0b kila kt my m0m msti asew cam lega sgt2.. dye blh bgi kila pndpt n s0lusion.. lau kwn plak, di0g just ley ckp "sbar je la", "just relax", "xda papenye..ti ok la.." n jdi batu api p0n adew..s0 how? btwy..u have a nice v0ice.. hahahaha....

Alvin Shah said...

qiela: mmg 1,2,3 sng nk jmp..tp 3 pun actually ssh jgk nk dpt..kena kenal lama makan masa b'tahun2 baru dpt..yg no 4 tu jgn ckp la..smpi mati pn lom tentu dpt..

Alvin Shah said...

mizz choc: haha tq sbb suka entry vin kali ni..lbh bermakna kannn..entry sblm2 ni just suka2..tp dlm suka2 tu ada pengajaran..tol x?
vin dh ada kwn yg jns no 4 tu..alhmdlh..

Alvin Shah said...

kila: ya mmg ada kwn yg perangai cam tutttt sbb suka tikam blkg or talam 2 muka..tp bkn suma kwn camtu..mmg ada kwn yg bole ttp mulot ttg suma rahsia2 kita..cuma kila lom ada rezki jmp kwn yg camtu..papepn family mmg come 1st..tp bg vin lbh suka citer n luah kat kwn2 vin.family xnk la kot..klau dh terdesak br citer..huhu

cHakey La said...

oo..cam tu plak... vin an laki s0 jrang kita nak dgr laki cter pr0b di0wg kt fmily.. an? kila p0mpuan..s0 lbiy snang cter ngn fmily..
msing2 pnya pndpt la..hehe.. btwy, thnks c0mment bck..

Alvin Shah said...

kila: haha..vin mmg rajen klau bls komen2 org ni..yup,laki mmg jrg share ngan family kot sbb vin wat camtu..smpi mak vin sentap apa2 prob since skola smpi skrang xpenah bgtau dia sgt..haha!!

Kaki Nyoknyak said...

korg2:agak2 arr kan bg vin kte ni dalam gol. yg mane eak..??
hahaha
:)

Alvin Shah said...

ejat: apa yg buang2 dlm gol ni?citer ckit..xtau pape ni..ohhhh ngutok abg eh? xpe xpe..!!majok..!!

MiZz ChOcOLaTe said...

tol2..mmg bnyk pengajrn kt entry awk..ia amat b'guna utk remaja skunk..lgpown sy mmg ske entry camnie coz bnyk pngajarn yg ley dijdikn motivasi..sy doakn p'shabtn vin n fwends b'kekalan smpai bile2..

qiela said...

hahaa..
btol2..
but no 3 tuh i da ade..
no 4 tu mmg ssh nak jmpe
hehe..
vin..rmai btol followers u nme qiela..
waa..i keliru bce comment2 nieyh..
haha..mne 1 yg u reply i pnye pown da keliru..hahaa
:)

Alvin Shah said...

mizz choc: TQ so much..makin smgt nk trus menulis..cuma klau choc ada tajuk nk vin gosip kan bgtau la ok?vin mmg kuat bebel cam bg nasihat la bagai..diri vin sndr ni ntah betol ke x ni..haha!!

Alvin Shah said...

qila: vin eja nama u qila je..sorang lg tu qiela..so jgn la keliru k..cian mst juling mata cari mana satu komen yg vin tls tok qila..haha!!

MiZz ChOcOLaTe said...

k bro..choc mmg de bnyk tajuk..nnti choc bgtau kt fb k..nape??vin xbetol k??hahaha..

Alvin Shah said...

mizz choc: yeah tq tq tq..vin mmg sgt2 memerlukan tajok..nti vin olah tajuk choc ikut style vin..huhu..ehhh mst la vin sewel ckit..haha!!

MiZz ChOcOLaTe said...

k..tiap owang de sewel yg t'sndiri..tol x??seb bek sewel jerk xgile..wakahkah..

Alvin Shah said...

mizz: tu la pasal..nsb xgila meroyan..haha!!

MiZz ChOcOLaTe said...

gile2 xpew..jngn gile tol2..nnti xde gosip panas lg..haha..

Post a Comment

Gosip lain klau u'olz nk baca!!


.