السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ (sejuk perot mak ngandong)

Muar, Johor, Malaysia
jangan cuak bila u’olz rasa nk dtg lepak kat Papa Gosip ni ok? ala, skali-skala nak gosip b'bakul2 apa la salah nyer kannnn? cam xbiasa je. puiiiii..!! Papa Gosip ni bkn nk gosip benda2 tak berfaedah gitu, kita kat sini gosip benda baik2 je. so, no worries la klau tetiba rasa dosa u’olz tu penuh satu tempayan bila dtg sini. xde makna nyer!! kita nk tegakkan kebenaran gitu. tp style/cara penulisan aku kat sini mmg gler2 ckit. dlm blog je. kat luar cam biasa je. Woi sana, woi sini..haha!! aku pn msh BARU dlm dunia beblog ni. so segala tunjuk ajar dari otai2 blogger sangat2 aku harapkan. baru beberape bulan aku create blog Papa Gosip ni. suka sgt menulis sbb bnyk jgk la pengalaman idup. so, just nk share ngan u’olz suma. sharing is caring gituuu. kelas ko maria!! ok la, enjoy ur reading here guys!! Silap salah or terkasar bahasa sepanjang u’olz baca entry kat sini aku susun 10 jari minta maaf ok? i’m cool..yeah!! bydeway, call me vin ok?

Friday, 24 December 2010

Mana 1 intan? Mana 1 sampah?

                  Sejak aku lahir tahun 1987 smpi la 2010 ni,aku pn dh xingat brape bnyk movie yg dh pnh aku tgk kat wyg. yes aku mmg hantu wyg sbb ntah ler,rasa feel sesgt kot smpi kematu montot aku dok lelama dlm wyg tu.aku pn xsure pesal la aku suka sgt tgk movie kat wyg tu.kat muar ni mmg ler ada wyg tp cam tongkang pecah seperti rumah kak gayah dilanda gempa bumi..kesian kak gayah kita (tetiba je..hehe!!).klau korang pnh jejak kaki ke muar ni korang tau ler aku ckp apa.sumpah aku xtipu wyg muar mcm umah hantu.klau ada hantu la kan,hantu pn t'agak2 dan xhingin nk bersarang dlm wyg tu. bau dh ler kepam gler,kerusi kopak kapik,sound system plak mcm TV old school umah nenek aku, sampah melambak2 dan palingggggggggg xbole blah ada tikus BESAR kucing!!WTH??? arghhhhh!!so sbb suka tgk movie aku terpaksa la kena g melaka xpun g batu pahat.abes duit minyak kete aku.(keje cop duit la sgtttttt..!!)

                Jujur ok,mostly citer yg aku tgk suma citer omputeh.bkn xsokong citer melayu tp korang tgk la hasil kerja citer melayu.lately je baru citer melayu gempak dpt kutip smpi juta2 ringgit. walaupun aku xtgk sgt filem melayu, 1st time aku g tgk wyg tahun '92 citer MELAYU siot..haha!! aku xingat tajuk filem tu tp klau xsilap "Abang 92" kot? pelakon utama azhar sulaiman.time tu mamat tu ler plg hot.rosyam noor elehhhhh msh adeq2 baru nak up..haha!! aku xtau la nape lembaga penapisan filem malaysia xletak syarat2 filem yg capai standard je yg bole masuk wyg.citer omputeh dia bg masa 1 mgu je dok dlm wyg unless yg mendapat sambutan gler2 contoh cam transformers (1).sebulan dok dlm wyg malaysia.citer melayu plak dia bg 2 mgu tp cam biasa la lama mana pn dok dlm wyg ciput jgk kutipan.nk kata 1 juta lbh tu bnyk? mmg la bnyk tp klau ikut perhitungan ngan jumlah wyg yg ada 414 kat malaysia ni xbnyk tu.satu tiket harga RM10,dlm satu hall tu ada brape bnyk kerusi?so klau betol2 kira kutipan tiket bole dpt lbh 1 juta.kira 1 juta tu kutipan cikai je sbnr nyer..

                Opss lupa,ada 1 lg filem melayu yg aku tgk.citer "puaka tebing biru" haha!! ala citer fahrin ahmad tayang body yg xbrape nk ketak sgt tu.geli je yeuwwwww!!patot nyer la kan,lembaga penapisan jgn bg lepas filem2 cabok msk wyg.contoh cam citer sampah prof. A Razak Mohaideen.seyes mcm tahap drama TV1 RTM je!!tp penah ada wawancara dia kat TV1 pasal filem2 dia ni,dia kata "klau filem saya sampah kenape kutipan smpi juta2 ringgit?".tu la pasal,korang yg gigih sgt g tgk filem cikai dia tu watpe? klau ada taste & nk sokong filem2 melayu jgn r sokong filem2 dia.dia ingat nti "ohhhhhh bgs la kot citer2 aku selama ni,org suka citer yg kecoh2,gosip2 n lawak2 bodo cam citer mami jarum, mami jarum junior, anak mami tu suma.so akan ku teruskan hasilkan karya yg "berkualiti" tok org2 melayu je.(bangsa lain xtgk pun..sbb tau nilai mana baik mana yg sampah).maksud aku nk sokong filem2 melayu tp jgn tgk filem2 Prof. (walaupun dia wat filem melayu) sbb klau xde permintaan xdela pengeluaran.klau ko xdtg bawak suku sakat ko g tgk filem2 dia xde lg dia berani nk wat filem sampah tu.bajet dh kuar bnyk wat filem,tp duit pulang modal xde..so xdela lg citer prof tol x?

                So skrang ni citer2 yg agak berkualiti n aku pun suka dh makin bnyk kat wyg.cam citer adnan sempit, ngangkung,hantu kak limah blk rumah, jgn pandang belakang, puteri gunung ledang, magika, revolusi KL drift, sepet.camni la baru ok ckit nk bandingkan ngan citer2 masyarakat belah utara mamak tu.tp citer melayu kita ni kurang berjaya meraih anugerah luar negara.bkn nk kejar anugerah sgt2 tp at least ia satu bonus yg produk hasil keluaran kita diiktiraf dunia luar. dulu citer "spinning gasing" ada menang award luar negara.filem indie tu tp berjaya rangkul anugerah oversea.citer "sepet" pn hebat gak sbb dpt anugerah oversea.xyah publisiti mencanak-canak dlm newspaper la bagai tp hasil kerja cam sampah.bergantung pada jalan cerita tanpa tiru2 hasil kerja luar dh bole wat filem yg ada umph!!dulu PGL ada anta pencalonan anugerah oscar tp direject xdpt masuk final round sbb alasan scene fighting m.nasir tu dikatakan ada unsur2 kung-fu.kung-fu kan mmg over,klau tgh lawan tu perghhh terbang melayang sana sini.power sgt la plak.penipu punya kung-fu!!klau guna silat je dh bole lepas la kot.pengarah PGL  pun org cina,so unsur2 kung-fu mst terselit ckit.sabar jela PGL..huhu!!

                Klau nk promote filem tu xpayah gila2 bayar ribu-ribu nk wat iklan besar2 dlm newspaper.cukup story telling yg mantap, pelakon yg berkaliber, kualiti penggunaan filem yg digunakan tok rakam setiap scene berkualiti gedebas gedebus, promosi yg memadai dannnnnnnn POSTER tu tlg la gaya profesional ckit..!!poster filem2 melayu ya ampunnnnn.. cam dak tadika masuk pertandingan lukis2 je..cam harammmm!!burok tahap gaban!! pastu kannnn tlg ler gambo penerbit jgn ler letak kat poster.klau ada tu petanda nk lingkup ler citer tu..opss terasa Dr.Rozmey abg rambut cendawan kita tu u'olz..haha!! nyampah tgk rambut dia.kerat la bagi jd org ckit.dh cam mknn sbb cam cendawan.mkn sedap tu..ahaks!!

                Last but not least klau klau org2 kita nk wat filem guna CGI jgn ler diperlekehkan.kang aku tampar muka sekor2 baru tau.kritik pandai buat xreti (opss terasa aku sbb td kemain mencanak-canak kutok filem Prof. Razak itam manis gitu..haha!!).mmg ler CGI kita xsetanding cam hollywood tu.bajet diaorg brape?so bole ler guna pakar2 CGI tok wat grafik yg chantek letop gedebas gedebus.org m'sia kita ni pandai CGI cuma bajet mmg xde. korang tau x filem CGI hollywood tajok "christmas carol" lakonan jim carrey tu? grafik citer tu 2 org anak watan m'sia yg wat.power kan?korang xtau citer aper tu?carik sndr kat youtube.pemalas!!pasni KRU studios nk wat citer "hikayat merong mahawangsa" yg bnyk gler guna CGI.aku dh tgk preview citer tu.not bad tok produk m'sia..keep up the good work u guys!!bnyk gak filem2 animasi yg ada kat m'sia yg bole la tahan.xkisah la animasi 2D atau 3D, yg pntg org malaysia yg wat cam upin & ipin - geng pengambaraan bermula, putih, saladin, silat lagenda.

                PS: dh lama gler xtgk animasi zaman kanak2 ribena aku cam usop sontorian, kluang man, yokies hehe!!so xkira la apa pn genre filem yg org malaysia wat,klau kualiti letop xmungkin org malaysia xnk sokong industri filem kita sndr.our product is the best cuma bajet xde.ada duit suma jalan.ok la tu tok arini,tetiba plak aku jadi pengkritik filem kannnn.yela ari2 aku jd ustaz bebel ala2 bg tazkirah subuh gitu.arini tkr taste keje lak.esok jd apa plak aku xtau ler.tgu je entry esok.ok la u'olz,aku nk main game PSP jap.penat dh aku menaip ni dari td.adios sabombas..!! salam 1 cendawan (tersedak-sedak ganas Dr.Rozmey kita tu..haha!! cendawan!!) nyum nyum!!

11 Komen Letop!!:

iksharizan said...

panjangnyer?

Alvin Shah said...

ikmal: saje lepas geram kat sini..dh nama pn blog..gosip sakan la sini..huhu!!

nadia said...

hak3..,,mmg nmpak arr yg vin mmg lepas geram., x sabar nk tnggu esoknyerr entry lak,,haha,..

Alvin Shah said...

nadia: haha..klau vin dh mula bebel mmg non-stop pot pet pot pet..haha!! dh baca ke entry arini?mmg lepas geram arini.ckp jujur n share mana2 fakta yg vin tau..huhu!!

MiZz ChOcOLaTe said...

filem2 buatn malaysia mmg ley lyn..terutma filem Lagenda Budak Setan..mmg best giler..lau tngok kt muar mmg xbest..lau batu pht ok lg tp 1 jerk ko,,bdk2 batu pht mmg xley lyn ar..tension dok kt cne..dok muar lg bgos..lbey2 lak aq nie..haha..

Alvin Shah said...

mizz choc: yup xsuma filem m'sia tu sampah cam prof tu punya filem..bnyk gak yg best cam lagenda budaj setan,gubra,cinta dll.. tgk kat muar cam harammm..haha!! tp muar mmg tenang je..sesuai tok membesar kat sini ok..haha!!

MiZz ChOcOLaTe said...

tol2..choc pown dh bnyk kali pg cne..jln2 cne smpai tempang..hahaha..vin nie kreatif ek..camne ar wat kolam ikan 2??

Alvin Shah said...

mizz choc: kolam ikan ada kat design.click add gadget pastu click most popular..ada application ikan tu ok?

MiZz ChOcOLaTe said...

k..thankz..

edyfee said...

wow teringat balik zaman YOKIEESS. ble vin sebut,...enjoy je katun tu..haha
takpe tunggu vin l;ak jd director..haahahahaahehe
hurmm kambat bace post nie..dah 3 hari tak check..busy tp masih tak basi kan..hehe

Alvin Shah said...

edy:wahhhh dan dan jgk la dia t'ingat zamanw yokies tu..papa nyer,mama nyer..haha!! yeke? patot la xnmpk 3 ari ni? bz rupa nyer mamat ni..hehe!! thanks sbb sudi usha blog vin ni n baca 3 hari punya entry..oh sebak nyer!! gituuuuuuu!!

Post a Comment

Gosip lain klau u'olz nk baca!!


.