السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ (sejuk perot mak ngandong)

Muar, Johor, Malaysia
jangan cuak bila u’olz rasa nk dtg lepak kat Papa Gosip ni ok? ala, skali-skala nak gosip b'bakul2 apa la salah nyer kannnn? cam xbiasa je. puiiiii..!! Papa Gosip ni bkn nk gosip benda2 tak berfaedah gitu, kita kat sini gosip benda baik2 je. so, no worries la klau tetiba rasa dosa u’olz tu penuh satu tempayan bila dtg sini. xde makna nyer!! kita nk tegakkan kebenaran gitu. tp style/cara penulisan aku kat sini mmg gler2 ckit. dlm blog je. kat luar cam biasa je. Woi sana, woi sini..haha!! aku pn msh BARU dlm dunia beblog ni. so segala tunjuk ajar dari otai2 blogger sangat2 aku harapkan. baru beberape bulan aku create blog Papa Gosip ni. suka sgt menulis sbb bnyk jgk la pengalaman idup. so, just nk share ngan u’olz suma. sharing is caring gituuu. kelas ko maria!! ok la, enjoy ur reading here guys!! Silap salah or terkasar bahasa sepanjang u’olz baca entry kat sini aku susun 10 jari minta maaf ok? i’m cool..yeah!! bydeway, call me vin ok?

Thursday, 20 January 2011

Aku budak village

                Ya ampunnnn bukkkk!! kelam-kelibut aku nk post entry mgu ni. Kelas aku jgn ckp ler, pack gler!! blah mlm plak ada induction blok ngan adeq2 baru nk up (my juniors 1st sem), love it!! Smpi kentut b’darah aku tau coz t’kejar2 masa nk update entry kat Papa Gosip ni.so entry skrang yg ko tgh baca ni tok kelmarin nyer.aritu xsempat nk on9 ler.so arini aku kena post 2 entry skaligus ok? abes ler reput jari-jemari aku tls bnyk2 ni. prak!! aneway, arini dtg plak hormon aku nk “ce citer” kat korang suma apekejadah nyer yg tip top klau ko dok kampung ni.
                Aku ngan bangga nyer ngaku aku ni anak kelahiran kampung (muOr je).tp ada jgk yg lahir kat kmpg tp PROPA je lbh konon2 kata lahir kat bandar ler kaedah nyer!! hak tui..!! hellooooo motif sgt ko kannnn.malu sgt ke nk ngaku ko tu org kmpg? Podahhhh!!elehhh mkn belacan jgk.Mmg ler klau nk compare bandar ngan kmpg ni jauh beza nyer.bangunan xdela menjulang ke langit gitu.mostly ketot2 je.asal ada bangunan sudah.huhu!! so, meh sini aku “ce citer” pe yg best klau dok kmpg ni.jeng jeng jeng..
Ketupat gendang:
                Hamboiii makcik2 kat kmpg kita tu mmg pakar wat keje2 camni.dah smpi waktu ptg camtu mula la b’kumpul dok kat dpn tangga rumah sambil mulot pot pet pot pet wat ketupat gendang gitu.so, pekejadah nyer ketupat gendang tu? well, tu nama manja klau kita nk “ngumpat” ler u’olz!! ada je benda nk gosip.spentot kak gayah kaler aper pun nk diketupat gendangkan nyer kannnn?.kelas ko maria!!
Pe yg best? – bole dgr gosip2 t’baru.up-to-date gitu!! Aku pun kekadang join makcik2  kmpg wat ketupat gendang.haha!! konon2 nk eratkn silaturrahim antara org2 muda & tua sekampung..haha!!

Musim buah:
                Mmg terbaekkkk klau tiba musim buah ni.mmg boncet perot ko melantak buah je keje nyer.ko tau, klau tmpt aku kat muar tu mmg aku ler diva dusun.ke hulu ke hilir dlm dusun tu cari durian la bagai.tapi kekadang time kita nk cari cpt2 durian tu, time tu ler durian maen nyorok2 dlm semak samun tu.hawau betol.selain tu, mcm2 buah laen lg yg ada u’olz.rambutan, maggis, duku, langsat, dokong, pulasan la bagai kaedah nyer.nk mkn? petik je.segar dari dusun.ngap ngap!!
Pe yg best? – jatoh t’golek dlm perigi buta sbb raga/bakul tok isi durian tu berat sgt.x t’tanggung oleh badan ku ini tok mengangkot nyer.sakit tulang tongkeng aku.sial betol!!abes basah lencun badan aku sbb perigi buta tu penuh ngan air plak..

Tangkap ikan:
                Xperlu ler kot ko nk t’hegeh2  sgt g kedai la bagai semata2 nk beli ikan hiasan (bkn “anak2 ikan” ok!!) konon2 nk sumbat dlm akurium kata nyer.korang tau, kat kampung ni padah2 sng nk cari ikan.tp setakat ikan2 parit & sungai jela pastu dh dpt ko taruk ler dlm akurium tu.siap!! kat umah atok aku tu ko tgu jela time ujan lebat.ko get ready jela dok tepi parit sebelah umah tu ada ler ikan puyu or ikan sepat la bagai berenang2 dlm parit.ko amik je telap (bekas) or pape jela benda yg bole ko nk tangkap ikan tu. Best kan? tangkap ikan tepi umah je..huhu!!
Pe yg best? Duit jimat.bole joli beli benda lain.tp jgn beli “anak ikan” sudahhh..haha!! opss!!

Tgk binatang LIVE:
                Dah nama pn kampung kannnn? So sah2 ler segala jns binatang kat muka bumi ko akan jmp.kat bandar tu elehhh setakat nyamuk aedes ada ler.tak klassss langsung!! meh aku bg tau menatang apa yg pnh aku tatap dpn mata aku sndr ni LIVE!! Pepagi buta bukak pintu umah tetiba nmpk satu family tenggiling tgh jalan t’kemut2 cam maen2 keretapi gitu.sebaris je menatang tu jalan.kagum siot!! Pastu penah je nmpk babi hutan gemok gler tgh lintas jalan kampung.aku tgh drive kete, nsb baek bwk slow t’kemut2 gitu. Aku t’kantat tgk babi tu tetiba je muncul pastu maybe ler babi tu pn t’kantat sama kaedah nyer sbb tetiba kuar celah semak nmpk kete aku plak.then melulu babi tu masuk dlm semak hutan blk.cuak plak babi tu kannnn?
Pe yg best? Best dowh tgk mcm2 menatang live dpn mata.selain tenggiling babi tembam tu, aku pnh jgk nmpk ular sawa, ayam hutan, burung ayam2 kuar masuk semak,kala jengking, lipan, ulat gonggok saiz XXL!! perghhhh..

PS: so ada bnyk lg benda yg best2 bila ko dok kat kmpg ni.bnyk tmpt rekreasi semulajadi cam air terjun, kolam air panas, pantai la bagai tu suma.so sape2 yg dh bosan dok bandar cam KL tu meh ler sini dtg ke muar.aku jemput.ikhlas abes ni..huhu!! ok la, adios sabombas!!

9 Komen Letop!!:

applemochacino said...

duk kat kg mmg seronok :D
rase nak blik kg skrg je bile bace entry papa gosip ni..

Alvin Shah said...

apple: haha..tau xpe..yg tukang tls ni lagi ler menbuak2 semangat nk blk kmpg tetiba..huhu

MiZz ChOcOLaTe said...

2 yg best nyer dok kg..sume de..xpyh pg zoo pown..hahaha..

Edy Fee said...

best sangat...teringat kampung nie...dah lame tak balik..nak tangkap ikan kat sawah
syook habis

aqilah said...

duduk kg ny mmg best....aman dn tnteram....kalw kt bndr 2 bising same,,bising sini...x aman langsung....btw,,mmg bez r dok kg ny....=)

Alvin Shah said...

mizz: laaaaaa u ni puji ke perli? haha.. siap ckp zoo lak..haha!!

Alvin Shah said...

edy: tau xpe kannnn? tetiba mood nk blk kmpg membuak2 plak..ohhh pnh g tangkap ikan kat sawah ke?

Alvin Shah said...

aqilah: dok kmpg is the best!! kat bndr mmg kecoh kot.fening lalat kepala..so jom pindah kmpg..haha!!

MiZz ChOcOLaTe said...

terasa k vin??haha..lau kt kg zoo kecik sbb xde haiwan2 yg bsr..
dok kt kg mmg best sume jnis buah de..tinggal petik jerk xpyh kuar duit..lg2 bila musim rmbutan ngan manggis,msti ptng dok ats pokok..haha..

Post a Comment

Gosip lain klau u'olz nk baca!!


.