السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ (sejuk perot mak ngandong)

Muar, Johor, Malaysia
jangan cuak bila u’olz rasa nk dtg lepak kat Papa Gosip ni ok? ala, skali-skala nak gosip b'bakul2 apa la salah nyer kannnn? cam xbiasa je. puiiiii..!! Papa Gosip ni bkn nk gosip benda2 tak berfaedah gitu, kita kat sini gosip benda baik2 je. so, no worries la klau tetiba rasa dosa u’olz tu penuh satu tempayan bila dtg sini. xde makna nyer!! kita nk tegakkan kebenaran gitu. tp style/cara penulisan aku kat sini mmg gler2 ckit. dlm blog je. kat luar cam biasa je. Woi sana, woi sini..haha!! aku pn msh BARU dlm dunia beblog ni. so segala tunjuk ajar dari otai2 blogger sangat2 aku harapkan. baru beberape bulan aku create blog Papa Gosip ni. suka sgt menulis sbb bnyk jgk la pengalaman idup. so, just nk share ngan u’olz suma. sharing is caring gituuu. kelas ko maria!! ok la, enjoy ur reading here guys!! Silap salah or terkasar bahasa sepanjang u’olz baca entry kat sini aku susun 10 jari minta maaf ok? i’m cool..yeah!! bydeway, call me vin ok?

Wednesday, 5 January 2011

Tajam menusuk ouch!!


           Cuba arini aku xmo nk merepek meraban cam biasa aku tls dlm entry aku yg sebelum2 ni.meh aku try eh?hai korang suma!! korang sht x arini? tima kaseh sgt sbb sudi baca entry aku tok arini.aku rasa dh smpi masa aku citer perihal blog plak.saban hari aku dok citer mcm2 kat korang from A to Z tp kali ni aku wajibkan tok diri aku kupas isu ni plak dari sudut pandangan aku sndr sbb aku dh t'jebak secara SENGAJA dlm dunia beblog ni since tgh bln tahun lepas. (baru lg - adeq2 baru nk up kata nyer).

           Korang xrasa geli ke aku tls guna ayat skema tahap tapir hutan gitu? geli geliman smpi muntah darah seminggu ko kan? soooooo xde makna nyer aku nk memoyoskan diri ckp gaya camtu.wek wek!! nape tajok entry aku camtu?serious semcm je kan? alaaaaa, aku just nk tegur mana yg blogger lain slalu wat silap so aku konpem mst ada yg t'sentap mak hayam ngan ayat "tajam menusuk" entry aku kali ni.biar ckp all out, str8 4wrd n xde nk kias2 la bagai.aku nk segala isu yg aku kupas tok share ngan korang smpi direct trus ke otak then simpan dlm otak bkn kat montot lak.so aku akan ttp jd diri aku yg sebenar & xnk nk coverina sgt ayat2 yg aku guna tp aku msh tahu batas2 mana yg patot aku ckp mana yg tak.cuma klau ada yg t'over ckit tu aku mintak maaf bkn apa cuma nk naikkan mood hepi korang bila baca suma entry yg ada dlm Papa Gosip ni ok?

            Arini jgk aku wat kelainan sbb dh lama gler aku xtls entry by paragraph.slalu nyer mst siap ngan nombor la bagai kan? ok2 dh masuk 3 paragrapgh aku mukadimah je ek?kang juling lak bijik mata ko nk baca panjang2 ni kannnn?so direct 2 de point je, aku seorang blogger!! aku xsangka aku bole ada blog sndr n addict ngan blog lak tu.smpi aku dh kurang aktif FB & MS sbb blog nyer pasal je.aku pn baru wat blog ni so bnyk benda yg aku xtau.aku gigih g usha setiap blog yg aku jmp n tgk cara diaorg urus blog diaorg.mana yg ok aku amik ilham n apply kat blog aku sndr. yes some of them are way too good dlm menguruskn blog.mmg chantek n kemas n best!! tp mostly suma cam ilang arah nk uruskan blog.bkn nk kata blog aku ni bgs lagi2 plak aku ni msh baru nk beblog so sah2 ler mmg xbgs pn cuma ni pemerhatian aku je bila aku dh usha melambak2 blog yg ada kat dunia cyber ni.

           Mostly blog2 yg ada cam xde fokus or motif ngan apa yg diaorg cuba nk sampaikan. cam blog aku ni (bkn nk promote blog aku ok), motif Papa Gosip diwujudkn sbb aku nk share apa je cerita yg sesuai, ringan serta seronok tok dibincangkan ngan ketepatan cerita 90%.aku xde nk bebel pot pet pot pet setakat guna nafsu semata2.actually if klau korang nk tau (ckp jujur ni) mostly entry yg aku post tok korang baca everyday tu is based on PENGALAMAN aku sndr.ni fakta bkn auta (HotFM sgt!!).yg selebih nyer aku observed ngan mata aku sndr @ based on pengalaman or cerita org lain. so klau org yg xpenah usha blog aku mst on de spot bole tau blog aku ni jenis blog apa iaitu blog "hiburan ringan tok suma had umo".

           Jujur aku blur yg amat jika blog yg aku usha tu 1st impression b'bunyi camni "apa yg blog ni nk smpi kan ek?".puas dh aku dok scroll2 smpi lengoh2 jari aku ni tp still xdpt tangkap apa yg nk dismpikan.zaman skrang ni plak mmg trend ada camera DSLR.wahhhh penoh dlm blog pix HD (High Defenition).tu xksh ler sbb tu effort dia nk chantekkan blog tp klau setakat gambo ko je yg penuh nk watpe? baik xyah wat blog.Facebook, MySapce, Friendster, Hi-5 suma dh ada.kat situ patot nyer ko letak pix2 tu suma.tujuan asal blog tok menulis!! ingat tu smpi mati. share gambo kat tmpt lain ada.tp tu hak diaorg la.aku cuma ckp apa yg aku rasa.bg aku, aku cop or labelkn blog yg penuh ngan gambo n ada la ckit2 entry tp tu pn ciput je pastu penuh ngan iklan or widget ntah apa2 sebagai "blog rojak".ckp sampah kang melampau lak kan?

           Tu dh satu hal, ni lagi satu isu yg plg nyampah klau aku nmpk. follow his or her blog!! ok la klau nk follow tu xksh sbb kt bole update tgk apa yg si blogger tu post kat blog dia tu kan?tp klau setakat kumpul follower smpi b'juta2 skalipun pastu ko promote cam org gila kat mana2 sumber skalipun tp cam haram xreti nk update apa2 kat blog nk watpe follow? kekadang aku t'tanya sndr, ko wat blog ni sbb apa weyh? ko nk share cerita atau sbb nk jadi POPULAR semata2 sbb rmi follower camtu?niat dh lain kebnykkn blogger ni. bkn niat nk share citer tp nk kumpul sape plg bnyk follower plak!! belum tentu rmi follower tu blog ko dh dikira BAGUS!! blog yg xrmi follower tp isi2 yg aku baca n tgk sgt2 bgs tu yg aku tabik spring.xperlu pendedahan nk masuk pertandingan la bagai semata2 niat nk popular di blog!! cukup ngan pengisian blog yg mantap then org akan tabik secara senyap.tu blog yg bgs.bkn nyer yg rmi follower semata2.

           Ni point last.korang pn tau ada beribu2 layout yg khas tok ditepekkan kat blog korang konon2 bg nmpk chantek la bagai kan?kekadang aku pikir blk, "apa yg diaorg pikir letak layout camtu?".b'kerawang sana sini smpi jd serabut blog. tulisan ssh nk nmpk sbb ada gambo background lg, font yg ntah apa2 kecik sgt la bagai.korang sblm pilih layout tu penah x t'pikir "aku nk layout camni tok puaskan ati aku je atau nk puaskn ati aku dan juga tok para pembaca blog aku jgk?ada beza antara 2-2 ayat tu.yg 1st tu si blogger ni wat layout n design blog dia sedemikian rupa sbb dia mmg suka n juga tok puas ati atau diri dia semata-mata.2nd si blogger tu tau akan ada viewer blog dia tu nti so dia kena amik kira kepuasan org lain jgk.bkn tok diri dia je tp tok org lain pun dia pikirkn jgk.tu baru blogger yg bgs n ada pikiran jauh.tgk je blog yg popular cam anis zalikha, ben ashaari or adik bradik marcello suma guna layout plain je.xde nk serabut2 letak ada gambo bunga2 la, kartun2 la, emo look la bagai.simple is better!!plain is better!!

PS: aku sure mst ada blogger lain yg panas ati baca entry aku ni tp aku as org yg concern nk tegur secara baik apa yg bnyk blogger lain wat silap setakat mana yg aku nmpk.ko nk dgr atau nk caci aku ke itu aku xksh sbb suma org ada hak tok b'suara sama la cam aku skrang ni kan? so t'pulang pada ko nk follow atau sebalik nyer.ingat kita wat blog tok share something ngan org lain and bkn nk jd org popular semata2!!ok la arini aku xmo jd ustaz, nk jadi penceramah bebas gitu.k la u'olz.salam 1 cendawan..(nmpk serius kan entry aku arini sbb xde unsur humour cam biasa?).skali skala serious apa salah nyer tol x?

3 Komen Letop!!:

Edy Fee said...

hahaa....yup...sokong seratus peratus...tapi asenye macam ade tertempek sikit kot kat muke..heehe..but at least edy salu update blog n plain blog..hehe thanks sebab bg pendpt..post yng baik..macam OPRAH plak..

Alvin Shah said...

edy: vin xnk post entry ni actually tp vin rasa kena post gak bgtau kat org rmi.mmg vin pn baru lg dlm blog ni tp xslh tegur benda batol klau niat baik tol x? ala edy, xmo ler terasa..haha!! vin bg panduan tok jd blogger yg baik bkn cam yg lain mostly bangga ada rmi follower semata2..

Edy Fee said...

hahaha..saje je trase,,,edy pon ntgah cube wat yang terbaik tuk blog ni...at least tak mengarut2 kat fb tu dah..heheh bgus niat vin tu

Post a Comment

Gosip lain klau u'olz nk baca!!


.